Sudet: Pu­das­jär­ven pa­lis­kun­nan su­si­jah­ti tuotti jälleen tulosta

Pudasjärven seurakunta: Pu­das­jär­ven seu­ra­kun­ta­kes­kuk­seen iso re­mont­ti ensi kesänä – pihamaa myl­lä­tään auki, kes­kuk­sen käyt­töön tauko

Pu­das­jär­ven vaa­li­tu­lok­sen koonti puo­lueit­tain – kes­kus­ta ja vihreät selvään voit­toon, pe­rus­suo­ma­lai­sil­le iso tappio

Kuntavaalien äänestyspaikat sulkeutuivat sunnuntaina kello 20.
Kuntavaalien äänestyspaikat sulkeutuivat sunnuntaina kello 20.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Pudasjärven valtuustossa tullaan kesäkuun alustakin näkemään selvä keskustaenemmistö.

Pudasjärven valtuustoon valittiin sunnuntaina 27 valtuutettua eli kahdeksan vähemmän kuin ennen. 35 hengen valtuuston pieneneminen nykyiseen paikkamäärään merkitsi väistämättä valtuustoryhmien pienenemisen eri puolueiden sisällä.

Valtapuolue keskusta nosti kannatustaan 4,5 prosenttiyksikköä ja sai kaikista äänistä 59,5 prosenttia. Paikoissa se tarkoittaa 18 valtuutettua entisen 20 sijaan.

Keskustan ehdokkaat keräsivät yhdessä komean 2160 äänen saaliin, mikä on 18 ääntä enemmän kuin kuntavaaleissa vuonna 2012. Kuuden eniten ääniä saaneen joukossa on viisi keskustalaista: Anni-Inkeri Törmänen, Mari Kälkäjä, Vesa Riekki, Jorma Kouva ja Sointu Veivo.

Vaalien toinen voittaja oli odotetusti vihreät, joka uutena puolueena nappasi heti kaksi valtuustopaikkaa. Eniten vihreitä ääniä sai Kari Tykkyläinen, 94. Tykkyläisen äänimäärä putosi puoleen edellisistä vaaleista, jolloin hän edusti perussuomalaisia.

Vihreiden yhdeksän ehdokasta kokosi ääniä yhteensä 272 ääntä, jotka oikeuttivat siihen, että toiseksi eniten ääniä (64) saanut Suvi Kipinä nousi uutena valtuustoon.

Vihreiden kannatusprosentti kipusi 7,5 prosenttiin. Näin ollen Pudasjärvi on asemoimassa itseään puoluekentällä valtakunnankin trendin mukaiseen asemaan, jossa vihreällä puolueella on selkeä paikka päätöksenteossa.

Kuntavaalien suurimman tappion koki perussuomalaiset, joiden kannatus laski edellisvaalien 16,2 prosentista 6,1 prosenttiin. Äänimäärä tippui 410 äänellä jääden yhteensä vain 222 ääneen.

Vuoden 2012 voitonjuhlinnasta ja suurista äänimääristä ei siis ollut enää lämmikkeeksi. Tappio näkyy karusti paikkamäärässä: edellisvaaleissa saavutetun kuuden paikan sijaan valtuustossa nähdään nyt vain yksi perussuomalainen, 100 ääntä kerännyt Juho Kellolampi.

Perussuomalaisten menetysten syynä on paitsi Tykkyläisen puoluevaihto myös kapea ehdokaslista, kun äänestettävänä oli vain kuusi ehdokasta.

Toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousi SDP, jonka kannatus pysyi edellisvaalien tasolla ollen 11,1 prosenttia.

Ääniä puolue keräsi yhteensä 401. Ehdokkaista eniten kannatusta sai konkaripoliitikko Eija Ikonen 126 äänellä.

Ikosen lisäksi valtuustoon pääsevät Tuula Kuukasjärvi ja Paula Soronen.

Myös vasemmistoliiton kannatus pysyi entisellä tasolla ollen 9,9 prosenttia, laskua vain -0,1 prosenttiyksikköä. Se ei kuitenkaan riittänyt nostamaan valtuustoon kuin kaksi päättäjää. Konkari Paavo Tihinen saa rinnalleen uuden edustajan, Antti Tihisen. Monta kymmentä vuotta päätöksiä tehneen puhoksen Erkki Honkasen läpimeno jäi hiuskarvan varaan.

Niukasti pienimmäksi puolueeksi heti perussuomalaisten alapuolelle jäi kokoomus, jonka kannatus laski 1,1 prosenttiyksikköä. Kokonaiskannatus, 5,9 prosenttia ja kuuden ehdokkaan keräämät 214 ääntä, oikeuttivat yhteen paikkaan, ja näin ollen eniten ääniä (47) saanut Aune Ekdahl jatkaa valtuustotyöskentelyä.