LIIKENNE: Lop­pu­vuo­si on po­ro­ko­la­rei­den syn­kin­tä aikaa – Am­mat­tiau­toi­li­ja: "Kai­kil­la po­roil­la pitäisi olla hei­jas­tin. Olen vält­tä­nyt kym­me­niä ko­la­rei­ta, kun olen ha­vain­nut hei­jas­tin­po­ron"

OSAO: Am­mat­ti­opis­toa ollaan muut­ta­mas­sa Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­ta­lol­le – Toi­veis­sa on, että opis­ke­li­jat ja kau­pun­gin johto oli­si­vat saman katon alla jo ensi syksynä

Talousarvio: Bud­jet­ti­esi­tys läpi kau­pun­gin­hal­li­tuk­ses­sa: Pu­das­jär­vel­le tehdään yli kaksi mil­joo­naa euroa yli­jää­mäis­tä ta­lou­sar­vio­ta, mutta liik­ku­ma­va­raa ei silti ole

Pu­das­jär­ven siir­to­kuor­maus­ase­ma Yli­kii­min­gin 4H:n pyö­ri­tet­tä­väk­si – Oulun jä­te­huol­to haluaa yh­teis­työ­tä pai­kal­lis­toi­mi­joi­den kanssa

Siirtokuormausasema ottaa vastaan myös kotitalouksien suurikokoisia sekajätteitä, kuten rikkinäisiä huonekaluja. Vastaanotosta peritään jätetaksan mukainen maksu.
Siirtokuormausasema ottaa vastaan myös kotitalouksien suurikokoisia sekajätteitä, kuten rikkinäisiä huonekaluja. Vastaanotosta peritään jätetaksan mukainen maksu.
Kuva: Maiju Teeriaho

Oulun jätehuolto on solminut yhteistyösopimuksen siirtokuormausaseman ylläpidosta Oulun 4H-yhdistyksen Ylikiimingin yksikön kanssa.

Vetovastuu siirtyy jäteasemaa hoitaneelta Pudasjärven kaupungilta yhdistykselle kesäkuun alussa. Ekolanssin pyörittämistä jatkaa toistaiseksi jätehuolto T. Kerola.

Pudasjärven asioihin perehtynyt, Oulun jätehuollon erityisasiantuntija Mari Juntunen kertoo, että tavoitteena on lisätä monipuolisesti yhteistyötä paikallisten kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Tehdystä työstä maksetaan toimijoille kohtuullinen korvaus, joten talkoilla ei tarvitse.

Yhteistyökumppaneiksi esimerkiksi aluekeräyspisteiden kunnostukseen, keräyspistealueiden kevätsiivoukseen ja moneen muuhun projektiluontoiseen työhön kaivataan erityisesti paikallisia yhdistyksiä, urheiluseuroja ja vaikka koululuokkia, jotka haluavat kartuttaa luokkaretkirahastoaan.

– Aiomme järjestää pian yhteisen infotilaisuuden paikallisille toimijoille, kartoittaaksemme halukkuutta lähteä tätä Pudasjärven yhteistä asiaa tekemään, Juntunen kertoo.

Paikallisten ihmisten aktivoinnilla, toivotaan saavan käyttöön myös paljon paikallistietämystä. Esimerkiksi yhteisten jätepisteiden alueellinen valvonta on aikalailla kuntalaisten oman aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden varassa.

– Kylillä tiedetään parhaiten ne oman kylän asiat. Toivomme, että kyläläiset myös ilmoittaisivat mahdollisimman ripeästi, mikäli omalla aluepisteellä on jotain ongelmaa, niin voimme mahdollisimman nopeasti niihin reagoida, Juntunen muistuttaa.

Kevät on kierrätyksen kulta-aikaa, kun kotia ja pihapiiriä siivotaan kesäkuntoon. Nurkissa pölyttyneet kanisterit, rikkinäiset huonekalut ja sähkölaitteet sekä maalipurkkien jämät ja muu vaarallinen jäte alkaa nyppiä paljon enemmän kevätauringossa kuin talven hämärässä.

Saattaapa olla, että halutaan laittaa sisustuskin uusiksi lasten lakkiaisia tai vaikka kesähäitä silmällä pitäen. Käyttökelpoisia ja ehjiä huonekaluja tai kodin tavaroita ei kuitenkaan kannata raahata siirtokuormausasemalle.

– Meidän linja on, että toivomme, että kaikki käyttökelpoinen tavara ohjautuisi suoraan seuraavalle käyttäjälle. Mitään esineitä ei enää jätteiden seasta oteta talteen uusille käyttäjille, sillä esimerkiksi luteet tai home eivät näy päälle päin, Juntunen painottaa.

Internetin aikakaudella on helppoa löytää uusi omistaja itselle tarpeettomaksi jääneelle tavaralle, vaatteille ja huonekaluille. Esimerkiksi Facebookista löytyy Pudasjärven paikallinen myyntiryhmä, jossa on lähes 2 500 jäsentä. Perinteisempään tapaan myös lehtien palstat, kauppojen ilmoitustaulut ja kirpputorit ovat hyviä kauppapaikkoja.

Useissa suurissa kaupungeissa on kierrätyskeskuksia, jonne käyttökelpoisia tavaroita, huonekaluja ja tekstiilejä voi lahjoittaa.

Usein palvelu on kaupungin järjestämä, mutta myös monet yhdistykset ja järjestöt pyörittävät omia kirpputorejaan samalla logiikalla. Juntunen sanoo, että Oulun jätehuolto ei ole lähdössä mukaan kierrätyskeskustyyppiseen toimintaan Pudasjärvellä, vaan toivoo, että paikallisyhdistykset ja muut toimijat innostuisivat sellaista organisoimaan.

Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että pudasjärveläiset ovat hoitaneet kierrätysasiat kohtuullisen hyvin. Esimerkiksi sähkölaitteet löytävät tiensä kierrätyspisteelle valtakunnallista keskiarvoa paremmin. Petrattavaakin löytyy.

– Kyllä se epäkohta on, että läheskään kaikki kiinteistöt eivät ole liittyneet lakisääteisen järjestetyn jätekuljetuksen piiriin, Juntunen päättää.

Oulun jätehuolto Oy aloitti jätehuollon järjestämisen Pudasjärvellä viime vuoden syyskuussa. Yritys on kunnallinen osakeyhtiö, ja Pudasjärvi kuuluu sen osakkaisiin.

Oulun jätehuollon järjestämisvastuulla ovat omakotitalot, vapaa-ajan asunnot sekä kerros- ja rivitalot. Kiinteistöjen jätehuollon kilpailutus on käynnissä ja päättyy toukokuun lopulla. Tällä hetkellä urakoitsijana toimii RenoNorden Oy.

Jätteet oikeaan osoitteeseen

Ekolanssi, kotitaloudet: vaaralliset jätteet, sähkölaitteet, pahvi ja metalli.

Ekolanssi, yritykset: kotitalouslaitteisiin rinnastettavat sähkölaitteet (ml. loisteputket), lyijyakut ja metalliromu.

Siirtokuormausasema: Suurikokoiset sekajätteet, kuten huonekalut, sekä pienet rakennusjäte-erät. Viedyistä jätteistä peritään maksu.

Lähde: Oulun jätehuolto Oy