Pu­das­jär­ven kan­sa­lais­opis­ton kurs­seil­la tilaa – Useim­mil­le kurs­seil­le voi il­moit­tau­tua, vaikka il­moit­tau­tu­mis­ai­ka näyt­täi­si päät­ty­neen

Pudasjärven kansalaisopiston kurssit käynnistyvät pikkuhiljaa. Kurssitarjontaa riittää, mutta opiskelijoista on vielä pulaa. Kuvassa kurssilaisten kädenjälkeä vuodelta 2017.
Pudasjärven kansalaisopiston kurssit käynnistyvät pikkuhiljaa. Kurssitarjontaa riittää, mutta opiskelijoista on vielä pulaa. Kuvassa kurssilaisten kädenjälkeä vuodelta 2017.
Kuva: Pudasjärven kansalaisopisto

Ilmoittautumisen Pudasjärven kansalaisopistoon on alkanut vilkkaana. Valtaosa kansalaisopiston tämän syksyn kursseista alkaa tällä viikolla, kertoo kansalaisopiston koulutussuunnittelija-apulaisrehtori Pasi Kemppainen.

Monille kursseille kaivataan kuitenkin lisää ihmisiä, jotta ne voivat käynnistyä. Useimmille kursseille voi vielä ilmoittautua, vaikka kurssin tiedoissa näkyisikin, että ilmoittautumisaika on päättynyt.

– Joidenkin kurssien aloitusta on kuitenkin jouduttu lykkäämään, jotta lisää kurssilaisia ilmoittautuisi. Muutama kurssi on jopa täytynyt harmittavasti perua ilmoittautuneiden vähyyden vuoksi.

Kurenalla kursseilla täytyy tänä lukuvuonna olla vähintään kuusi ennakkoon ilmoittautunutta, jotta kurssi voidaan käynnistää. Kylillä riittää Kemppaisen mukaan neljäkin ihmistä kurssin aloitukseen.

– Tavallisesti nämä luvut ovat seitsemän ja viisi, mutta kansalaisopisto haluaa koronaepidemian pikkuhiljaa hellittäessä kannustaa kaikkia pudasjärvisiä takaisin kursseille, jottei kursseja tarvitse perua.

Opiston kurssiohjelma on jo muuttunut jonkin verran siitä, kun opinto-opas jaettiin kotitalouksiin Pudasjärvellä.

Muutamalle opettajalle on tullut yllättävä este ja siksi joitakin kursseja on nyt vielä ilman opettajaa. Yksi uusikin kurssi on alkamassa, ja vieläpä uudessa paikassa.

– Yli-Siurualta otti yhteyttä fysioterapeutti Annika Heikkinen kertoen haluavansa ohjata tanssijumppaa Yli-Siuruan entisellä koululla. Kun suunnitelma sopi koulun nykyisille omistajille, oli asia opiston puolesta vain järjestelykysymys, kertoo Kemppainen.

– Tällä tavoin kansalaisopisto haluaa olla mukana lisäämässä elinvoimaa ja harrastusmahdollisuuksia kaikilla Pudasjärven kylillä. Jos vain resurssimme riittävät.

Kursseissa valinnanvaraa verkossa

Pudasjärven kansalaisopiston ajantasainen kurssiohjelma on aina saatavilla netissä osoitteessa www.opistopalvelut.fi/pudasjarvi, jonne myös ilmoittautumiset ensisijaisesti toivotaan.

Opiston tarjonnassa on tänä lukuvuonna 330 kurssia. Kursseista 28 eli 8,5 prosenttia on verkkokursseja, joille voi osallistua vaikka ulkomailta, jos yhteydet toimivat.

Mikäli opiston omasta ohjelmasta ei löydy mieluista kurssia tai esimerkiksi ajankohta ei ole sopiva, kannattaa tutustua Kansalaisopistojen Liiton ylläpitämään nettisivustoon osoitteessa www.kansalaisopistot.fi, jonne on koottuna lähes kaikkien Suomen kansalaisopistojen verkkokurssit.

– Tällä hetkellä on tarjolla 55 139 kurssia, ryhmää ja tapahtumaa, joten valinnanvaraa riittää, sanoo koulutussuunnittelija-apulaisrehtori Pasi Kemppainen.