Joko luit: Pu­das­jär­ven Ryh­mä­ko­ti Kort­tees­sa alkoi uusi ak­tii­vi­sem­pi arki – tältä näyttää vas­ta­val­mis­tu­nees­sa ko­dis­sa, joka on asuk­kai­den mie­les­tä unel­mien täyt­ty­mys

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Pu­das­jär­ven ja Tai­val­kos­ken ko­ro­na­tar­tun­nat sel­väs­sä nou­sus­sa – Kol­man­net ro­ko­tuk­set kiih­tyi­vät Pu­das­jär­vel­lä

Uusien koronatapausten määrät lisääntyivät viime viikolla selvästi Pudasjärvellä ja Taivalkoskella. Pudasjärvelle kirjattiin viime viikolla kaksitoista uutta koronatapausta ja Taivalkoskelle yhdeksän.

Pudasjärvellä on viimeksi yhden viikon aikana todettu enemmän koronatapauksia syys–lokakuun vaihteessa, jolloin lyhyen ajan sisällä tartuntaluvut rumentuivat kymmenillä tapauksilla.

Taivalkoskella enemmän tartuntoja yhden viikon aikana on koko epidemian aikana todettu ainoastaan elokuussa, jolloin suuri määrä muualta tulleilla marjanpoimijoilla todettuja tartuntoja merkittiin Taivalkoskelle.

Tapausmäärät pysyivät korkealla tasolla myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) maanantaina raportoimissa lukemissa, jolloin Pudasjärven kohdalle merkittiin seitsemän uutta tapausta ja Taivalkoskelle viisi. THL ei raportoi uusista tapauksista viikonloppuisin, joten maanantain lukemissa ovat mukana myös lauantaina ja sunnuntaina todetut tartunnat.

Maanantain tartuntalukemat huomioiden sekä Pudasjärvelle että Taivalkoskelle on nyt kirjattu 114 koronatapausta.

Kahden annoksen rokotuskattavuus koheni Pudasjärvellä ja Taivalkoskella viime viikolla maltillisesti. Pudasjärvellä kaksi rokoteannosta on saanut 80,4 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä, Taivalkoskella 80,9 prosenttia. Viikon takaiseen verrattuna Pudasjärvellä lisäystä on 0,3 ja Taivalkoskella 0,2 prosenttiyksikköä.

Kolmansia rokoteannoksia on annettu Taivalkoskella 417 ja Pudasjärvellä 507. Jälkimmäisen kohdalla lukema on liki kaksinkertaistunut viikon takaisesta. Molemmilla paikkakunnilla selkeästi eniten kolmansia rokotuksia on annettu yli 80-vuotiaille.

THL laajensi viime viikolla suositustaan kolmansista rokotuksista. Kolmansia annoksia suositellaan nyt kaikille 18 vuotta täyttäneille, joilla toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään viisi kuukautta.

Pudasjärvenkin rokotuksista vastaava Oulunkaari tiedottaa, että sen alueella kolmansia rokotuksia tarjotaan kuitenkin toistaiseksi vain 60 vuotta täyttäneille ja muuten hyvin rajatusti. Rokotettavat ryhmät kerrotaan tässä Oulunkaaren tiedotteessa.

Ratkaisu on linjassa THL:n linjausten kanssa.

– Alueellisesti on huolehdittava, että rokotusjärjestyksessä edetään vanhimmista nuorimpaan, sillä ikä on merkittävin vakavalle koronataudille altistava tekijä. Uusien ikäryhmien rokottaminen ei saisi myöskään hidastaa jo aiemmin nimettyjen ryhmien rokotusvauhtia, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoi viime viikolla THL:n tiedotteessa.

Taivalkosken verkkosivuilla viitataan edelleen THL:n aikaisempaan suositukseen, joka rajasi pääosan alle 60-vuotiaista kolmansien rokotusten ulkopuolelle.

THL:n linjaus kolmansista rokotuksista ovat luettavissa torstaisesta tiedotteesta.