Joko luit: Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­joh­ta­ja Tomi Timonen mil­joo­na­luo­kan sääs­töis­tä: "Nä­ky­mät ovat muut­tu­neet no­peas­ti huo­nom­paan suun­taan"

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pu­das­jär­vel­lä hirvien kaa­top­ro­sen­tik­si 90  – tal­vi­vael­lus li­sän­nyt hir­vi­ko­la­rei­ta

Hirvet liikkuvat nyt paljon, Pudasjärvellä on parissa viikossa sattunut kahdeksan hirvikolaria.
Hirvet liikkuvat nyt paljon, Pudasjärvellä on parissa viikossa sattunut kahdeksan hirvikolaria.
Kuva: Toivo Kiminki

Pudasjärven riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Vesa Teivaanmäki on saanut päättyneen hirvijahdin tilastot viime silausta vaille valmiiksi. Työtä on hidastanut se, että ihan kaikki seurueet eivät vielä ottaneet sähköistä Oma riista -sovellusta täyteen käyttöön.

Kaikkiaan pitäjässä saatiin saaliiksi 524 hirveä. Niistä aikuisia oli 277, vasoja 247. Kaatamatta jäi lähinnä vasoja. Uroita ja naaraita ammuttiin lähes saman verran.

Pitäjän isot metsästysseurat saivat Teivaanmäen mukaan lupahirvensä nopeasti hyvien koirien ja aktiivisen pyynnin ansiosta. Vajaaksi kiintiö jäi lähinnä pienillä, muualta tulevilla porukoilla.

Aluekohtaiset erot kaatoprosenteissa olivat toiminnanohjaajasta epätavallisen pienet. Sekä kaatoprosentti että hirvihavainnot osoittavat hänestä, että Pudasjärven hirvikanta on kasvussa.

Samaan suuntaan viittaa myös hirvikolarien suma. Joulun jälkeen käynnistynyt hirvien siirtyminen talvehtimisalueille on tuonut riistanhoitoyhdistyksen tietoon jo kahdeksan enemmän tai vähemmän vakavaa auton ja hirven kohtaamista.

Ainakin kahdeksan enemmän tai vähemmän vakavaa auton ja hirven kohtaamista on jo sattunut.

Vaelluksen vaikutus näkyy Teivaanmäen tilastoinnissa selvästi. Ennen vajaan kolmen viikon ja kahdeksan kolarin piikkiä hirvikolari sattui Pudasjärvellä joulukuun alkupuolella, sitä edellinen maaliskuussa.

Teivaanmäen taivalkoskelaisen virkaveljen Hannu Pitkäsen tietoon ei ole Taivalkoskelta tullut yhtään hirvikolaria, vaikka vaellus on sielläkin meneillään.

Taivalkoskella hirvijahdissa kaatui noin 95 prosenttia lupahirvistä. Posiolla kaatoprosentti oli 96 ja Ranualla 87.