Joko luit: Lu­mi­ka­sat kas­va­vat Ku­re­na­lan park­ki­pai­koil­la – Pie­ta­ri­laan ja He­te­har­juun kul­je­te­taan tu­han­sia kuu­tioi­ta

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Poliisi valvoo au­toi­li­joi­ta viikon ajan te­hos­te­tus­ti – eri­tyi­ses­ti kiin­ni­te­tään huo­mio­ta tur­va­lait­tei­den käyt­töön ja tark­kaa­mat­to­muu­teen

Poliisi valvoo tehostetusti seuraavan viikon ajan valtakunnallisesti turvalaitteiden käyttöä sekä tarkkaamattomuutta liikenteessä.

Tehovalvonnan aikana tiistaina 21. syyskuuta vietetään eurooppalaista liikennekuolematonta päivää. Valvonta on osa Euroopan liikennepoliisien verkoston Roadpolin yhteiseurooppalaista Focus on the Road ja Safety Days -teemaa.

Tarkkaamattomuuden osalta poliisi valvoo kaikkea toimintaa, joka vaikuttaa keskittymiseen ajon aikana.

– Tyypillisimmin tarkkaamattomuus johtuu puhelimen käytöstä ajon aikana. Euroopan komission arvion mukaan tarkkaamattomuus on riskitekijänä 10–30 prosentissa liikenneonnettomuuksista, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo.

Poliisi muistuttaa tiedotteessaan, että moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaja ei saa käyttää viestintävälineitä ajon aikana niin, että pitää niitä kädessään. Puhelimen kädessä pitämisestä voi saada 100 euron liikennevirhemaksun tai 12 päiväsakkoa olosuhteista riippuen.

Liikennevirhemaksuja viestintävälineen käytöstä on määrätty tämän vuoden aikana noin 4900 kertaa.

Tuvavyöt ehkäisevät kuolemia

Tutkijat ovat arvioineet, että kuolemaan johtaneissa tieliikenneonnettomuuksissa turvavyötä käyttämällä noin joka kolmas olisi pelastunut.

Kuitenkin Liikenneturvan seurantatutkimuksen mukaan erityisesti taajamissa ja varsinkin henkilöautojen takapenkeillä sekä paketti- ja kuorma-autoissa turvavyö jää liian usein kiinnittämättä. Henkilöautojen takapenkeillä turvavyötä käyttää 89 prosenttia ja pakettiautoissa matkustavista 78 prosenttia.

– Turvavyöttömän takamatkustajan henkilövahinkoriski voi olla taajamanopeudella tapahtuvassa törmäyksessä kolminkertainen turvavyötä käyttävän vammariskiin verrattuna, Kallio sanoo.

Kuluvana vuonna on määrätty turvavöiden käytön laiminlyönneistä 70 euron suuruisia liikennevirhemaksuja 3 600 kappaletta.

Poliisin tiedotteessa muistutetaan myös, että alle 3-vuotiaan lapsen kuljettamissääntö muuttui tieliikennelain uudistuksen myötä. Nykyisin alle 3-vuotiasta lasta ei saa koskaan kuljettaa henkilö-, paketti- tai  kuorma-autossa ilman turvalaitetta.