Kyläneuvosto: Pu­das­jär­ven ky­lä­neu­vos­ton kuu­lu­mis­kier­rok­ses­ta ei mei­nan­nut tulla loppua – täl­lai­nen tun­nel­ma kylillä on kesän jälkeen

Mainos: Syksyn supertarjouksena Iijokiseutu Digi + Lehti 6 kk vain 49 €, tilaa tästä!

Pisteen met­säs­tä­jil­lä jo hir­ven­li­haa pa­kas­ti­mis­sa – hir­vi­jah­tiin ajetaan satojen ki­lo­met­rien päästä

Päivän avauksena Antti Jurmu tarkasti seurueen asiapaperit. Kunnosssa olivat niin Pasi Kummalan (keskellä) kuin Arto Kummalankin, jolla metsästyskortti on Oma riista-sovelluksen kautta sähköisenä. Äänenvaimennin on hirvikiväärissä mainio varuste, korvien ja olkapäänkin kannalta, tietää Joonas Jurmu. Tauno Honkanen oli lähdössä jahtiin, kun Pisteen metsästysseuran hirviporukka viikko sitten lauantaina kokoontui.
Päivän avauksena Antti Jurmu tarkasti seurueen asiapaperit. Kunnosssa olivat niin Pasi Kummalan (keskellä) kuin Arto Kummalankin, jolla metsästyskortti on Oma riista-sovelluksen kautta sähköisenä.
Päivän avauksena Antti Jurmu tarkasti seurueen asiapaperit. Kunnosssa olivat niin Pasi Kummalan (keskellä) kuin Arto Kummalankin, jolla metsästyskortti on Oma riista-sovelluksen kautta sähköisenä.
Kuva: Toivo Kiminki

Pudasjärvellä vain kaksi metsästysseuruetta käytti mahdollisuutta kaataa lupahirviä peltojahtina. Sarakylän metsästysseurassa saaliina oli vasa, naapurissa Pisteen metsästysseurassa vasa ja aikuinen.

Aikuisen ampui Pisteen nuorin jahtimies, 16-vuotias Joonas Jurmu. Hänelle kaato oli kolmas, menossa on jo neljäs syksy hirvijahdissa. Molemmat kaadetut hirvet on jo jaettu.

– Peijaisiin on haussa ylivuotias, kyläläisille tarjotaan vain parasta lihaa, Erkki Sarajärvi hirviseurueesta sanoi.

Pisteessä on tapana kutsua peijaisiin kaikki seuran alueella asuvat.

Seuran kunniajäsen, viime vuonna 91 täyttänyt Aimo Kummala, jätti jahdin nuoremmille tänä syksynä. Vielä viime kaudella hän oli ampujana, kuten oli koko seuran reilun 30-vuotisen historian ajan.

Tämän syksyn jahtiin lähtee Pisteessä parisenkymmentä henkeä, suurin osa ampujia, vain muutama ajomiehen roolissa. Tänä syksynä on käytössä oikeastaan vain yksi varmasti toimiva koira, joten ajometsästys on tarpeen, seuran hirvijahdin johtaja Antti Jurmu tietää.

– Peltohirviä jahdattiin kuitenkin ihan mielenkiinnon ja vaihtelun vuoksi. Nyt on jäljellä neljä lupaa ja alueella on näkynyt hirviä paljon. Kyllä ne kaikki saadaan.

Seuralla on käytössä yksityisten maita 3200 hehtaaria, valtion maita vielä enemmän. Yhteispeli valtion mailla hirvi pyytävien porukoiden kesken on Pisteen miesten mukaan sujunut hyvin, kärhämiä ei ole tullut.

Puolenkymmentä Pisteen seurueen metsästäjää tulee jahtiin kylän ulkopuolelta. Kauimpaa ajelee Arto Kummala. Hän totesi perjantai-iltana kotitalonsa Pilkkulan pihaan päästyään matkaa Jämsästä tulleen 555 kilometriä.

– Eihän sitä tule käytyä kuin kerran-pari syksyssä. Nyt sattui meillä syyslomaviikko, jospa tässä kävisi jonkun kerran viikon mittaan jahdissa.

Päämotiivikseen hirvijahtiin Kummala naurahtaa tuttujen tapaamisen. Aloituspäivä oli vähän tavallista juhlavampi, hän kun sai seuralta 50-vuotislahjana puukon.

– Nuotiolla sitten on vähän parempaa pullaa tarjolla, vaikka kuluu meillä siellä istuskellessa aika muutenkin.

Metsänomistajan Kummala myönsi myös hirvivahinkojen torjunnan olevan tärkeää metsästyksessä. Etämetsänomistajalle hirvikivääri on paras ja ainoa keino niiden vähentämisessä, hän kertoi.

Kummala on ladannut puhelimeensa Oma riista-sovelluksen. Hän pitää sitä hyvänä, löytyyhän silloin taskusta niin metsästyskortti kuin alueen kartatkin.

Muuten ei Pisteessä ole oikein sovellukseen innostuttu. Metsästyksenjohtaja kuitenkin lähettää saalisilmoitukset sun muut virkaansa kuuluvat tiedot sen kautta, tosin kotoa tietokoneella.

Ensimmäisenä varsinaisen hirvijahdin aamuna viikko sitten metsästäjiä oli koolla kymmenisen henkeä. Muutaman ajon jälkeen jouduttiin toteamaan jäädyn saaliitta. Antti Jurmu kertoi hirviä ajossa nähdyn, mutta kiväärien ulottuville niitä ei oltu saatu.

Peltohirviä jahdattiin mielenkiinnon ja vaihtelun vuoksi