Lomautukset: Opet­ta­jien lo­mau­tuk­set siir­ty­ne­vät syksyyn – OAJ:n valitus hal­lin­to-oi­keu­den kä­sit­te­lys­sä

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Pian römp­päi­li­sin me­ne­mään, jos olisin piika 1800-lu­vul­la – unhoon jäänyt lop­pu­vuo­den juhla sopisi hyvin vuoden syn­kim­män ajan va­lo­pil­kuk­si

Päätoimittajalta

Näihin aikoihin römppäilisin menemään, jos olisin piika 1800-luvulla. Römppä tarkoittaa pyhäinpäivän tienoille sijoittuvaa palvelusväen vapaaviikkoa. Römppäviikoilla tietenkin römpätään tai römppäillään – vallan ollaan römppäläisiä.

Kyseessä on ollut merkityksellinen ja iloluontoinenkin ajanjakso, sillä römppänä piiat ja rengit saivat viettää viikon tai kaksi viikkoa vapaata elämää vailla emäntien ja isäntien käskytystä. Voin kuvitella, kuinka odotettu loma on ollut. Siitä on varmasti osattu ottaa ilo irti kyläilemällä, sukuloimalla, matkustelemalla ja juhlimalla. Perinteisesti väki on kokoontunut esimerkiksi markkinoille ja tansseihin pimeää aikaa piristämään.

Römppäviikko on ollut myös aikaa, jolloin palvelusväki on pakannut nyssäkkänsä, sanonut hyvästit ja vaihtanut palveluspaikkaa, jos niin on aiemmin neuvoteltu.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Kaikki sisällöt verkossa ja sovelluksessa Näköislehti keskiviikkoisin sekä arkisto Kuvagalleriat ja videot Uutiset sähköpostiisi keskiviikkoisin