Sudet: Pu­das­jär­ven pa­lis­kun­nan su­si­jah­ti tuotti jälleen tulosta

Pudasjärven seurakunta: Pu­das­jär­ven seu­ra­kun­ta­kes­kuk­seen iso re­mont­ti ensi kesänä – pihamaa myl­lä­tään auki, kes­kuk­sen käyt­töön tauko

Pe­rus­suo­ma­lai­set ruo­ti­vat vaa­li­tap­pion syitä – hal­li­tus­po­li­tiik­ka ja pai­kal­li­set toimet veivät ääniä

Vaalipäällikkö Tuomas Okkosen ja Juho Kellolammen tarjoilemat perusmakkarat kyllä Pudasjärvellä kelpasivat, puolueen sanoma ei niinkään.
Vaalipäällikkö Tuomas Okkosen ja Juho Kellolammen tarjoilemat perusmakkarat kyllä Pudasjärvellä kelpasivat, puolueen sanoma ei niinkään.
Kuva: Toivo Kiminki

Sekä perussuomalaisten Pudasjärven yhdistyksen puheenjohtaja Pertti Manninen että puolueen ainoaksi valtuutetuksi valittu Juho Kellolampi näkevät kehnoon menestykseen syyn maan hallituksen politiikassa.

Manninen sanoo Soinin lisäksi syytä löytyvän paikallisista riidoista. Hän moittii puolueesta lähtenyttä Kari Tykkyläistä eikä ota syykseen valtuustoryhmän hajoamista tunnetussa patsasäänestyksessä, kun ei siinä istukaan.

– Olen huomannut, että eivät valiokunnissa sovitut asiat kaupunginhallitukseen sellaisinaan mene. Eihän Iijoen sillankaiteesta tuollainen hirvitys pitänyt tulla, eikä hirsikoulun alueesta enimmäkseen autojen parkkipaikkaa.

Lehdistön kirjoittelunkin Manninen näkee puoluetta syrjivän ja pitää varsinkin maahanmuuttokeskustelun sivuun painamista Pudasjärvellä perussuomalaisten tappioon ainakin pienenä tekijänä.

Puolueyhdistyksen toiminnan Pertti Manninen uskoo kuitenkin jatkuvan ja kiittelee niitä rohkeita, jotka perussuomalaisia ehdokkaita äänestivät.

Puolueen ainoaksi valtuutetuksi valittu Juho Kellolampi löytää myös paikallisia syitä kovaan vaalitappioon. Pahin on valtuustoryhmän hajaannus, johon hän sanoo olevan muitakin syitä kuin Tykkyläisen julkisuudessa pitämän patsaskärhämän.

– Emme saaneet riittävän laajaa joukkoa ehdolle. Varsinkin naisia olisi tarvittu. Kiinnostusta kyllä ilmeni, mutta ei uskallusta mukaan lähteä.

Kellolampi sanoo katselleensa vähän kateellisena muutamien keskustan naisten kovia äänimääriä. Ihmettelyäkin siihen sisältyy, Yli-Kuren mies ei ymmärrä, miten kepu täällä jatkuvasti kannatusta saa.

Hän mainitsee esimerkkinä Syötteelle päätetyn kaupungin henkilöstön virkistysmajan. Sitä äänestäjät vastustavat, hän on huomannut heitä vaalien alla tavatessaan.

Kellolampi myöntää, että isoja mahdollisuuksia vaikuttaa yhden valtuutetun ryhmällä ei kuntapolitiikassa ole. Hän aikoo kuitenkin katsoa, löytyisikö pienryhmien keskuudessa yksituumaisuutta.

Hän tosin myöntää, että vihreiden Tykkyläiseen eivät välit ainakaan kerralla luottamuksellisiksi palaa. Maahanmuuttoasioista ainakin erimielisyyttä löytyy, siihen Kellolampi sanoo suhtautuvansa epäillen.

Omaan äänimääräänsä perussuomalaisten ainoa valtuutettu sanoo olevansa hyvinkin tyytyväinen, jopa yllättynyt.