Pa­ko­lais­per­heet asuivat lei­ril­lä kolme vuotta – uusille pu­das­jär­ve­läi­sil­le tär­kein­tä on turva ja työ

Liisa Ronkainen alusti Syyria-infotilaisuutta. Vieressä omakohtaisista kokemuksistaan Suomessa ja Syyriassa kertonut Jabo Waleed.
Liisa Ronkainen alusti Syyria-infotilaisuutta. Vieressä omakohtaisista kokemuksistaan Suomessa ja Syyriassa kertonut Jabo Waleed.
Kuva: Marica Paukkeri

Pudasjärvelle saapui tiistaina 20 syyrialaista pakolaista.

Pudasjärven kaupungin monikulttuurisen työn koordinaattori Liisa Ronkainen avasi uusien kuntalaisten taustoja kaupungintalolla viime viikolla järjestetyssä Syyria-infotilaisuudessa.

Ronkaisen lisäksi paikalla oli omista kokemuksistaan kertomassa syyrialainen maahanmuuttaja, yrittäjä Jabo ”Walle” Waleed.

Ronkainen avasi tilaisuuden aluksi Syyrian huolestuttavaa humanitääristä tilannetta. Vuoden 2011 arabikevään kansannousujen aikaan alkanut ja edelleen jatkuva sisällissota on jättänyt maahan jälkensä.

– Syyrialaisista 85 prosenttia elää köyhyydessä – ja 35 prosentin kohdalla kyse on äärimmäisestä köyhyydestä. Työttömyysaste on 53 prosenttia. Sähkön- ja vedenjakeluhäiriöt ovat päivittäisiä, Ronkainen listasi.

Pudasjärvelle saapui 11 lasta ja 9 aikuista. Lapset ovat iältään 0-10 -vuotiaita. Perheet ovat asuneet jo kolme vuotta Turkin pakolaisleireillä. Turkissa on noin 2,9 miljoonaa Syyrian pakolaista. Olot leireillä ovat karut.

– Leirit ovat usein sähköttömiä ja vedettömiä. Ihmiset elävät usein teltoissa, Ronkainen kuvaili.

Pudasjärvelle saapuneet perheet ovat kotoisin pienestä syyrialaisesta maalaiskylästä. Ronkainen arveli, että Pudasjärvi voi olla kokonsa puolesta perheille parempi kotipaikka kuin suurkaupunki.

– Voi toivoa, että se helpottaa kotoutumista.

Perheiden aikuiset ovat opiskelleet Syyriassa, mutta lapset lähinnä Turkissa. Lapset, ja muutama aikuisistakin, osaavat puhua myös hieman turkkia. Perheiden äidinkieli on arabia.

Uudet kuntalaiset kaipaavat uudelta kotimaaltaan lähinnä rauhaa, turvaa ja mahdollisuuden tehdä töitä, Ronkainen painotti. Perheiden vanhemmilla on hyvin käytännönläheisiä ammatteja.

– He ovat työskennelleet esimerkiksi maanviljelijöinä, ompelijoina tai rakentajina, Ronkainen listasi.

Syyrialaiset perheet muuttavat tavallisiin vuokra-asuntoihin. Ronkainen kertoi, että uusien kuntalaisten kotoutumista tukeviin toimiin ryhdytään pikimmiten.

– Ensimmäisenä tulijoille järjestetään terveystarkastukset. Sen jälkeen lapset pääsevät pian päiväkotiin tai kouluun, ja aikuiset aloittavat kieliopinnot.

Pudasjärvi on sitoutunut vastaanottamaan 20 kiintiöpakolaista joka toinen vuosi.