Joko luit: Pu­das­jär­ven Ryh­mä­ko­ti Kort­tees­sa alkoi uusi ak­tii­vi­sem­pi arki – tältä näyttää vas­ta­val­mis­tu­nees­sa ko­dis­sa, joka on asuk­kai­den mie­les­tä unel­mien täyt­ty­mys

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Pääkirjoitus

Pä­kir­joi­tus: Kun juuri mikään ei muut­tu­nut

Pudasjärvi

Kuntavaalien tulos ei Pudasjärvellä tehnyt juurikaan isossa kuvassa muutosta nykytilanteeseen. Keskustan paikkamäärä säilyi verrattuna nykytilanteeseen eli vaalit ei sinällään muuttanut valtasuhteita. Käytännössä puolue saa kärkipuheenjohtajan paikat. Perussuomalaiset on toisena ja liittoutuessaan muiden kanssa tulee varapuheenjohtajuuksia.

-
Kuva: Janne Körkkö

Valtuusto kuitenkin uusiutui, sillä 27:stä valtuustopaikasta 12:lle tulee uusi edustaja. Nuorin Olga Oinas-Panuma oli myös vaalien suurimman äänisaaliin kerääjä.

Vaalikautta värittivät muutokset puoluejakaumassa siirtyminen vuoksi. Nähtäväksi jää, käykö samoin myös tulevalla kaudella. Mahdollisesti tuli pikemminkin havaittua, ettei ruoho ole sen vihreämpää aidan toisella puolella, se saattaa jopa olla varsin lakastunutta.

Perussuomalaisilla oli varmasti suuremmat odotukset vaalivoitosta ja keskustalaisia ehkä hirvitti mahdollinen suurempi tappio. Pienpuolueiden osalta merkittävien ehdokkaiden poisjäänti hankaloitti tilannetta, mutta uusia tuli tilalle.

Perussuomalaiset saivat valtakunnallisesti houkuteltua listoilleen ehdokkaita runsain määrin, se ei siltikään muuttunut samassa suhteessa äänimääräksi. Kuntapolitiikassakin tunnettuus ja kyvykkyys ovat avainsanoja. Jos perussuomalaiset saavat luottamustehtäviin nyt kouluttautumaan rakentavasti toimivia edustajiaan, niin tilanne voi seuraavissa vaaleissa olla jo toinen. Keskustan vahvuus on armottoman perinteikäs ruohonjuuritason työ, jota maalaiskunnissa on vaikea horjuttaa. Taipuu vaan ei taitu.

Demokratian kannalta merkittävintä oli äänestysprosentti 52,8, joka kertoo lähes puolen jättäneen äänestämättä. Ennakkoäänestys antoi odottaa hieman parempaa, sillä silloin kuitenkin kolmannes äänioikeutetuista äänesti.

Äänestämättömyys ei ollut vain pudasjärveläinen ilmiö ja siksi siihen onkin syytä paneutua jatkossa poliittisilla toimijoilla hieman tarkemmin. Riitely ja eripuraisuus ei sitä edesauta.

Pääkirjoitus

Risto Pikkupeura

risto.pikkupeura@iijokiseutu.fi