Vapepa: Moot­to­ri­kelk­kai­li­joi­den et­sin­tä­par­tio har­joit­te­li Tai­val­kos­kel­la – näin syntyi Suomen vien­ti­tuot­teek­si­kin mai­nos­tet­tu am­bu­lans­si­vau­nu maas­to-olo­suh­tei­siin

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Päi­vä­ko­dil­le laa­tik­ko­kau­pal­la laa­tu­kir­jo­ja – os­to­tuel­la tuetaan kun­nal­li­sia tieto- ja kau­no­kir­jal­li­suu­den han­kin­to­ja

Pudasjärven päivähoito sai kaiken kaikkiaan 147 kirjaa. Sinisiipien ja Tupsukorvien päiväkotiryhmien lapsia pääsi tutustumaan  juuri päällystettyihin kirjoihin. Kaupunginkirjaston johtaja Outi Nivakoski (vas.) ja päivähoidon ohjaaja Jaana Rajala pitävät tärkeänä sitä, että lapsia kannustetaan kirjallisuuden pariin.
Pudasjärven päivähoito sai kaiken kaikkiaan 147 kirjaa. Sinisiipien ja Tupsukorvien päiväkotiryhmien lapsia pääsi tutustumaan juuri päällystettyihin kirjoihin.
Pudasjärven päivähoito sai kaiken kaikkiaan 147 kirjaa. Sinisiipien ja Tupsukorvien päiväkotiryhmien lapsia pääsi tutustumaan juuri päällystettyihin kirjoihin.
Kuva: Marica Paukkeri

Pudasjärven Pikku-Paavalin päiväkotiin on hankittu kasapäin laadukasta luettavaa. Kirjahankinnat päivähoitotoiminnalle on tehty opetus- ja kulttuuriministeriön viime vuonna myöntämällä ostotuella.

Ostotukea myönnetään laadukkaiden ja vähälevikkisten tieto- ja kaunokirjallisten teosten hankintaan. Tukea voidaan myöntää myös ns. saavutettavien kirjallisten tuotosten hankkimiseen, kuten äänikirjoihin, selkokielisiin julkaisuihin tai vaikka pistekirjoitettuihin opuksiin.

Käytännössä kaupunginkirjaston toimijat tilaavat opetus- ja kulttuuriministeriön laatimasta luettelosta tarvitsemansa teokset kirjastolle myönnetyn tukimäärän puitteissa. Pudasjärven kaupunginkirjaston johtaja Outi Nivakoski kertoo, että tuen jako on monivaiheinen.

– Vuosittain kaikki kirjastot saavat syksyllä perussumman, millä kirjoja saavat hankkia. Toisella, täydentävällä kierroksella jaetaan sitten ne tuet, joita jää jäljelle, Nivakoski selventää.

Päiväkodin kirjat hankittiin juuri tuon toisen tukikierroksen varoin. Kirjastot voivat hankkia määrärahan puitteissa kirjallisuutta myös koulukirjastoihin sekä päiväkoteihin. Ennen Pikku-Paavalia laatulukemisesta ovat päässeet nauttimaan myös Hirsikampuksen oppilaat.

– Viime syksynä hankimme Hirsikampukselle kirjallisuutta oppilaiden käytössä olevaan käsikirjastoon, Nivakoski kertoo.

Viime vuoden hakukierroksella kirjastolle myönnettiin kaikkiaan 5 100 euroa kirjallisuuden hankintaan.

Tuosta summasta Hirsikampukselle jyvitettiin 1 000 euroa, ja nyt päivähoitotoiminnan kirjahankintoihin käytettiin noin 1 800 euroa. Jokaista nimikettä hankittiin 3 kappaletta jaettavaksi ja kierrätettäväksi päivähoitotoiminnan eri yksiköihin. Yhteensä päivähoitotoiminta sai huimat 147 kirjaa.

Kirjaston omiin kokoelmiin on tänäkin vuonna hankittu tuen turvin paljon aikuisten ja lasten tietokirjallisuutta sekä hieman kaunokirjallisuuttakin. Syy kirjatukien jakamiseen muiden opetus- ja kulttuuriministeriön alaisten toimijoiden kanssa oli käytännönläheinen mutta samalla haluttiin kannustaa lapsia kirjallisuuden pariin.

– Emme listoilta enää löytäneet tarpeellista hankittavaa, joten siitä lähti ajatus tiedustella koulujen ja päiväkotien kirjatarpeita. Mielestäni on tärkeää, että myös tällä tavoin voidaan tukea lasten lukuharrastusta, Nivakoski sanoo.

Kirjalahjoitus tuli tarpeeseen. Päivähoidon ohjaaja Jaana Rajala muistuttaa, että he joutuivat luopumaan vanhasta irtaimistostaan muuttaessaan uusiin tiloihin vuonna 2013.

Kirjat kuuluvat päiväkodissa moneen arkiseen hetkeen. Osa lapsista saattaa vaikka leikkituokion lomassa tarttua mieluummin kirjaan, ja välillä kirjoja luetaan yhdessä. Isommat lapset voivat omatoimisesti ottaa kirjoja luettavakseen, mutta pienempien touhuja ohjaajat joutuvat vielä hieman opastamaan.

– On kuitenkin huomattu, että jos lapsi voi itse ottaa välineen, esimerkiksi lelun tai kirjan, niin sitä käytetään huomattavasti enemmän kuin jos hoitaja joutuu antamaan sen, Rajala kertoo.

Lasten ja nuorten kiinnostus kirjoihin on nykyisessä ärsykkeiden ja älypuhelinten täyttämässä maailmassa vaarassa. Lukuinnon synnyttämisen ja ylläpitämisen kannalta olisi tärkeää, että lukeminen olisi säännöllistä. Rajala pohtii, että ovatkohan päivittäiset iltasadut jäämässä unholaan.

– Ei ole enää itsestäänselvyys, että lapselle luetaan kotona päivittäin, hän toteaa.

Nivakoski muistuttaa, että tässä asiassa taitaa olla perheiden välillä todella suuriakin eroja. Hän painottaa myös, ettei ilmiö koske vain lapsia.

– Sama se vaikuttaa olevan aikuisillakin, että lukeminen on vähentynyt. Itse pidän yhtenä syynä älylaitteita, Nivakoski sanoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää kirjallisuuden hankkimiseen kuntien kirjastoihin 850 000 euroa kuluvana vuonna. Uusia kirjahankintoja päästään tekemään mahdollisesti jo loppukesästä.

Päivähoito joutui uusiin tiloihin muuttaessaan vuonna 2013 luopumaan vanhasta irtaimistostaan – myös kirjoista.