Valtuusto: His­to­rian ha­vi­naa: val­tuus­to päätti vuo­des­ta 2009 toi­mi­neen Ou­lun­kaa­ren pur­ka­mi­ses­ta – kun­ta­yh­ty­mä jär­jes­ti 1,5 mil­jar­din edestä pal­ve­lu­ja

Sotaharjoitus: Il­ma­voi­mien suuri il­ma­so­ta­har­joi­tus näkyy Pu­das­jär­vel­lä lo­ka­kuun en­sim­mäi­sel­lä vii­kol­la – Pu­das­jär­ven len­to­kent­tä ja muita alueita har­joi­tus­käy­tös­sä

Pääkirjoitus

Pää­kir­joi­tus: Tar­vi­taan ko­ro­na­pas­si, koska oh­jeis­tuk­set ja suo­si­tuk­set eivät enää auta – tällä menolla Suomi on taas menossa kiinni tal­vek­si

-
Kuva: Maiju Teeriaho

Koronasta ei irti päästy, kuten viime talvena pikaisesti liikkeelle laitetun rokotusoperaation myötä ajateltiin. Uutta virusmuunnosta pukkaa rajojen takaa. Liekkö tämä deltta-variantti edes viimeinen?

Virus ehtii muuntua huomattavasti nopeammin kuin sen taltuttamiseksi suunnatut viranomaistoimet. Rokotteesta toivotun laumasuojan toivossa rajoitustoimia on purettu, mutta myös voimassa olevista rajoituksista on lipsuttu.

Täysin käsittämätöntä oli suomalaisten jalkapalloturistien päästäminen Pietarin koronamarkkinoille. Vielä käsittämättömämpää viranomaistoimintaa oli 800 tyrkyllä käyneen päästäminen takaisin maahan ilman koronatestejä ja karanteeneja.

Siitä se taas lähti. Koronatartunnat huitelevat tällä hetkellä viime kevättalven lukemissa, vaikka toisin oli toivottu. Tämän päälle kokoontumisrajoituksia on asteittain purettu.

40 000 festivaalivieraan Qstock Oulun Kuusisaaressa nostanee viikon sisällä maakunnan rauhallisena pysyneen tartuntatilanteen uudelle tasolle. Tässä suhteessa toivomme olevamme väärässä.

Korona leviää ravintoloissa ja festivaaleilla sekä nuorten yksityisjuhlissa. Taudinkantajina toimivat tällä hetkellä alle 30-vuotiaat, joista osa ei ole rokotetta ottanut, vaikka siihen on mahdollisuus tarjottu.

Kyse on itsekkyydestä ja piittaamattomuudesta kaikkien muiden ihmisten terveydestä. Tällä menolla Suomi on taas vääjäämättömästi menossa kiinni ensi talveksi.

Kokoontumisrajoitukset tuottavat taloudellista haittaa ja tuskaa säädöksiä noudattaville alan yrittäjille. Sympatiamme ovat heidän puolellaan. Kyseessä on heidän toimeentulonsa, joka kriisin pitkittyessä jää meidän kaikkien kannettavaksi.

Kun ohjeistukset ja suositukset eivät enää auta, tulevat lopulta eteen pakkokeinot. Australiassa jo sotilaat partioivat kadulla. Tarvitaan rokotepassi, jota ilman ei pääse mihinkään – ei kauppaan, ei ravintolaan tai edes junaan tai bussiin.