Joko luit: Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­joh­ta­ja Tomi Timonen mil­joo­na­luo­kan sääs­töis­tä: "Nä­ky­mät ovat muut­tu­neet no­peas­ti huo­nom­paan suun­taan"

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus

Pää­kir­joi­tus: Syöte ja alueen mat­kai­lu nos­tees­sa – ideat muut­tu­vat todeksi

Pudasjärvi

Pääkirjoitus

Syötteen alue tuntuu nousevat hyvin koronapandemian aiheuttamista ongelmista. Kotimaan matkailun kasvu näkyi jo viime kesänä kansallispuiston kävijämäärissä ja virta kohti polkuja tuntuu edelleen jatkuvan vuolaana.

-
Kuva: Janne Körkkö

Alueen yrittäjät ovat investoineet. Hotelli Iso-syöte on uusiutunut tuhouduttuaan miltei täysin tulipalossa. Täytyy nostaa hattua Juha ja Katariina Kuukasjärvelle, jotka ovat uskoneet yritykseensä, eivätkä luovuttaneet. Voi sanoa, että uskomaton on tehty mahdolliseksi ja paikka yhtenä maamme suosituimmista perhehotelleista tulee säilymään entistäkin upeammin puittein ja palveluin. Hotellin uusi kattoterassi on myös osoitus ideoinnista ja ideoiden toteutuksesta, johon Pudasjärvellä on kykyä. Hulluina pidetytkin ideat toteutuvat täällä.

Myös muut alueen yritykset ovat investoineet ja kehittäneet toimintaansa. Hiihtokeskuksen ajatus rinteiden käyttämisestä alamäkipyöräilyyn ei ehkä myöskään innostuneita huudahduksia muutama vuosi sitten tuottanut. Nyt pyöräilijät jonottavat hiihtohissiin melkein kuin talvella.

Pytky cafe on ruopannut ja hiekoittanut Naamankajärven rannan uimapaikaksi ja venevalkamaksi. Järvellä seilaa myös kelluva pieni lautta majoitusmahdollisuuksineen. Lautalla oleva majaa voi käyttää talvisin vaikka majoittamaan revontulimatkailijoita.

Syötteen alueella kuuluu kesäisin jatkuva vasaranpauke ja uusille alueille nousee varsin hulppeitakin loma-asuntoja. Mökkitonttien tarve on niin suuri, että uusia alueita etsitään koko ajan kaavoitettavaksi. Tosin Pikku-Syötteen ja Iso-Syötteen välissä tuntuu olevan myös kaavaa, jonne ei jostakin syystä oikein innostusta tunnu olevan.

Nykyinen Syötteen alue on sellainen vetovoimatekijä Pudasjärvelle, etteivät aluetta aikoinaan kehitelleen ehkä aivan itsekään siihen olisi uskoneet. Uskallusta ja rohkeutta aleen kehittämiseksi tarvitaan toki edelleen.