Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus

Pää­kir­joi­tus: Jospa tulisi nor­maa­li mat­kai­lu­ke­sä – "Ko­ti­mai­set mat­kai­li­jat etsivät to­den­nä­köi­ses­ti uusia koh­tei­ta ja liik­ku­vat ko­ro­na­ra­joi­tus­ten jäl­keen­kin enemmän ko­ti­maas­sa"

Pudasjärvi

Pääkirjoitus
-
Kuva: Janne Körkkö

Viime kesän matkailu mullistui täysin. Keväällä korona-epidemia sulki rajat ja jopa Uudenmaan. Matkailualalla ehdittiin jo pelätä pahinta, mutta onneksi kotimaan matkailu paikkasi suurelta osin sen aukon minkä lopahtanut ulkomaan matkailijoiden poisjäänti aiheutti. Pudasjärvellä korona aiheutti vähennyksen, jota voisi kutsua torjuntavoitoksi. Tässä lehdessä, ja jo aiemmin Iijokiseudun verkkosivuilla, on Pekka Kauppilan analyysi koronan vaikutuksista Pudasjärven matkailuun. Pudasjärven yöpymiset ja majoitusmyynti vähenivät jonkin verran koronavuotena edelliseen vuoteen  verrattuna, yöpymiset 11 prosenttia ja majoitusmyynti neljä prosenttia. Majoitusmyynnin hieman pienempää pudotusta selittää muun muassa muuttunut hinnoittelu.

Kotimaiset yöpymiset ja kotimainen majoitusmyynti oli koronavuoden heinäkuusta 2020  helmikuuhun 2021 paljon korkeammalla tasolla kuin edellisenä vuonna. Erityisen vahvaa kasvu oli syksyllä ja alkutalvella. Kotimaiset yöpymiset lisääntyivät koronavuotena kahdeksan prosenttia ja kotimainen majoitusmyynti 20 prosenttia, mikä toi lisää rahaa majoitusyrittäjille noin 628 000 euroa.

Laskelmissa ovat  mukana vain rekisteröityneet yöpymiset eli niin sanotut kortin täyttäneet. Pudasjärvellä on kuitenkin vahva asema myös omilla mökeillään lomailevilla tai etätyötä tekevillä, joiden vaikutus paikalliseen elinkeinoelämään on varmasti matkailua suurempaakin.

Tilastot osoittavat, että Pudasjärven matkailulla on siis mahdollisuuksia. Pudasjärvellä on jo nimeä. Syöte ja Syötteen kansallispuisto alkavat olla matkailumaailmalla jo tunnettu nimi.

Tulevalta kesältä on lupa odottaa hyvän kasvun jatkumista. Kotimaiset matkailijat etsivät todennäköisesti uusia kohteita ja liikkuvat koronarajoitusten jälkeenkin enemmän kotimaassa. Mikäli Norjan ja Pohjois-Ruotsin rajat avautuvat kesän edetessä, niin Pudasjärven olisi syytä markkinoida itseään myös oikopolkuna Lapista Etelä-Suomeen. Ainakin kiireettömänä vaihtoehtona.