Itsenäisyyspäivä: Suomi 105 vuotta – Katso ku­va­koos­te it­se­näi­syys­päi­vän juh­lin­nas­ta Pu­das­jär­vel­lä

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ou­lun­kaa­rel­ta vir­heel­lis­tä ro­ko­tus­tie­toa – "Tämä on vää­rin", lap­si­asia­val­tuu­te­tun toi­mis­tos­ta jy­räh­de­tään

Oulunkaari esittää virheellistä tietoa lasten ja nuorten koronarokotuksista.

Kuntayhtymän verkkosivuilla julkaistu tiedote koskee Pudasjärveä, Simoa, Iitä, Vaalaa ja Utajärveä. Tiedotteessa väitetään, että yksin rokotusajan varanneella ja rokotettavaksi saapuvalla 12–14-vuotiaalla tulisi olla mukanaan lupalomake vanhemmilta.

– Tämä on väärin. Lupalappua ei voi edellyttää kaikissa tapauksissa, toteaa lapsiasiavaltuutetun toimiston lakimies Merike Helander.

Potilaslain mukaan alaikäisellä on oikeus päättää hoidostaan itse, jos hän siihen ikänsä ja kehitystasonsa puolesta kykenee. Esimerkiksi rokotustilanteessa terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi, onko näin.

Samaisella Oulunkaaren verkkosivulla viitataan lakiin ja alaikäisen oikeuksiin aivan oikeinkin, mutta virheellinen lupaedellytys on sen kanssa ristiriidassa.

Lupalomakevaatimus on viipyillyt Oulunkaaren päivittyvässä rokotustiedotteessa sitkeästi.

Iijokiseutu kysyi asiasta ensimmäisen kerran jo kuukausi sitten. Jo tuolloin Oulunkaaresta myönnettiin, että vaatimus lupalapusta ei vastaa lakia, Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n ohjeistusta eikä edes Oulunkaaren käytäntöä.

Oulunkaaren ylilääkäri Tuula Saukkonen sanoo nyt, että tiedotteen sisältö otetaan uuteen tarkasteluun.

Tiedotteessa väitetään myös, että lapsiasiavaltuutettu olisi ohjeistanut, kuinka päätös rokotuksen ottamisesta tulisi tehdä.

Merike Helander toteaa väitteen virheelliseksi jo siltä osin, että lapsiasiavaltuutettu ei ole ohjeistava viranomainen.

– Olemme totta kai osallistuneet toimivaltamme puitteissa koronakeskusteluun, mutta ohjeet asiassa antavat THL ja sosiaali- ja terveysministeriö, ei lapsiasiavaltuutettu.

Oulunkaari esittää ohjeistukseksi, että ”vanhemmat tekisivät päätöksen rokotteen ottamisesta yhdessä nuoren kanssa, jotta lapsen itsemääräämisoikeus tapahtuisi”. Esitystapa vaikuttaa keikauttavan päätösvaltaa päälaelleen niin, että päätöksen tekisivät vanhemmat, joskin yhdessä lapsen kanssa.

Helander pitää valittua muotoilua hieman epätarkkana.

– Toivotaan tietenkin, että lapset ja vanhemmat keskustelevat asiasta, mutta se ei mene kuitenkaan sen edelle, että jos lapsi on kykenevä määräämään, se on lapsen päätös.

Oulunkaaren kunnista erityisesti Pudasjärvellä lasten ja nuorten koronarokotukset ovat  ajankohtainen aihe. Ne ovat edenneet kaupungissa selvästi koko maan tasoa hitaammin.

Syyskuun lopussa pudasjärveläisillä lapsilla ja nuorilla esiintyi runsaasti koronatartuntoja. Tartunnat keskittyivät rokottamattomiin.

Koko epidemian aikainen koronatartuntojen määrä tuplaantui parissa viikossa. Ryöpsähdys johti laajaan etäopetukseen siirtymiseen ja nuorisotilojen käytön rajoittamiseen.

Tuula Saukkosen mukaan toimi tehosi. Viime viikon alun jälkeen todetut muutamat tartunnat ovat hänen mukaansa tulleet lähinnä karanteenien sisältä.

– Kyllä tilanne näyttää nyt selvästi rauhallisemmalta.

Vähintään yhden koronarokotuksen on saanut tiistain tietojen mukaan 73,9 prosenttia pudasjärveläisistä. Se on lähellä koko maan tasoa, mutta tasaisuus selittyy iäkkäämpien pudasjärveläisten suhteellisen suurella osuudella väestöstä.

Lasten, nuorten ja nuorten aikuistenkin rokotuskattavuus laahaa edelleen selvästi valtakunnan tason alapuolella, vaikka pientä kirimistä on tapahtunut.

Juttu jatkuu grafiikan alapuolella.

Osin rokotuskampanjassa edistyttiin viime viikolla järjestetyllä walk-in-rokotustilaisuudella, jossa rokotuksessa saattoi käydä ilman ajanvarausta. Saukkonen kuvailee päivää "varsin onnistuneeksi". Rokotuksella kävi 108 ihmistä.

Saukkonen arvelee, että vaikka päätös rokotuksen ottamisesta on lapsella ja nuorella itsellään, jos hän päätökseen kykenee, on perheessä vallitsevilla mielipiteillä vaikutusta.

Sillä voi olla myös muita seurauksia kuin rokotuskattavuuden mateleva kehitys.

– On paljon perheitä, joissa rokottamiseen suhtaudutaan negatiivisesti. Näin aiheutetaan helposti se, että kun perheessä yksi saa tartunnan, niin kaikki sairastuu. On ollut sellaista, että on useita lapsia perheessä ja kaikki sairasti vuorollaan sen taudin, Saukkonen kertoo.

Hän muistuttaa, että koronatartunnasta voi seurata nuorellekin ihmiselle vakava tauti.

– Moni tuudittautuu siihen, että se ei ole nuorelle ihmiselle ja lapselle vaarallinen, mutta sitä ei voi tietää, kenelle tulee vaarallinen taudin muoto.

Rokotusten on todettu ehkäisevän tehokkaasti koronataudin vakavia muotoja. Tämä näkyy siinäkin, että tällä hetkellä pääosa sairaalahoitoa tarvitsevista on rokottamattomia.

Tuula Saukkonen nostaa suurimmaksi ongelmaksi ihmisten epäluuloisuuden.

– Rokotteista levitetään myös virheellistä tietoa, ja toiset uskovat sen. Virheellisissä tiedoissa esitetään tutkimustuloksia, jotka eivät ole oikeita. Tämä vaikuttaa siihen, että rokotuskattavuus ei ole noussut tarpeeksi.