Oulun ko­ro­na­ti­lan­ne kääntyi pa­rem­paan päin, mutta Län­si-Poh­jan ja Poh­jois-Ruot­sin pa­he­ne­va tilanne huo­let­taa – Poh­jois-Poh­jan­maal­la ja Kai­nuus­sa epi­de­mia yhä pe­rus­ta­sol­la

Koronatapausten määrä kasvoi Oulussa syyslomaviikolla ja viikko sen jälkeen. Nyt tilanne on kuitenkin rauhoittumaan päin.
Koronatapausten määrä kasvoi Oulussa syyslomaviikolla ja viikko sen jälkeen. Nyt tilanne on kuitenkin rauhoittumaan päin.
Kuva: Pekka Peura

Länsi-Pohjan ja Pohjois-Ruotsin heikentyvä koronatilanne huolettaa Pohjois-Suomen alueellista valmiustoimikuntaa.

Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu ovat yhä koronaepidemian perustasolla. Oulussa koronatilanne kiihtyi syyslomaviikolla, mutta viikolla 45 tilanne kääntyi myös Oulussa parempaan päin. Alueellisen valmiustoimikunnan mukaan viruksen ryppäitä voi ilmaantua nopeasti uudelleen.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on viime viikon lopulla havaittu tartuntoja kolmessa hoivayksikössä, kahdessa päiväkodissa sekä Vuokatin urheiluleirillä. Nämä tartuntaketjut saatiin valmiustoimikunnan mukaan eristettyä ja jäljitettyä nopeasti.

Suurin osa alueen tartunnoista tapahtuu yhä koti- ja perhepiirissä. Vain yksittäisissä tapauksissa tartunnan lähde jää epäiselväksi.

Valmiustoimikunta toteaa myös, että näytteenoton kapasiteetti on nyt riittävä. Oulun kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ovat yhdessä kehittäneet testaustoimintaa ja lisänneet näytteenoton kapasiteettia. Talveksi on tehty suunnitelma drive-in -testauksen siirtämiseksi sisätiloihin.

Valmiustoimikunnan mukaan harrastuksissa ja ravintoloissa on onnistuttu viruksen torjuntatoimissa ja tartuntavaaran kanssa on opittu elämään.

Joulukuun kokoontumisrajoitukset julkaistaan tämän viikon perjantaina.