Vinkit videolla: Jo muutama helppo liike päi­väs­sä auttaa ja näkyy ar­jes­sa, katso videot – Syk­syl­lä käyn­nis­ty­vä Voimaa van­huu­teen -hanke tuo lii­kun­nan ikä­ih­mis­ten arkeen ja ko­tei­hin

Ylioppilaat: Pu­das­jär­ve­läi­nen kevään yli­op­pi­las Jesse Pyyk­kö­nen on toinen Suomen parhaan tut­kin­to­to­dis­tuk­sen saa­neis­ta – "Tämä oli yl­lä­tys, vaikka täh­tä­sin­kin hyviin ar­vo­sa­noi­hin"

Mainos: Läheltä näkee kauas. Tutustu Ii­jo­ki­seu­tu Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Nyt Vesa Riekkiä har­mit­taa – tärkeä, yk­si­mie­li­nen kaa­va­pää­tös kaatui muo­to­seik­koi­hin

Vesa Riekille tuli alkuviikolla niin kunniamerkki- kuin pakkolomauutisia.
Vesa Riekille tuli alkuviikolla niin kunniamerkki- kuin pakkolomauutisia.
Kuva: Toivo Kiminki

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Vesa Riekki myöntää alkuviikon tapahtumien ottaneen koville. Työnantajan pakkolomailmoitus tuli hänelle tietoon samana päivänä kuin Korkeimman hallinto-oikeuden tuulivoimakaavan kaatanut päätös.

Kauaa ei ole hallituksen kielteisestä Kollaja-päätöksestäkään, joten on tässä yhdelle miehelle takaiskuja tullut, hän myöntää.

Erityisesti miestä harmittaa, kun kaupungin kaikissa elimissä yksimielisenä edennyt tuulivoimalakaava kaatui lopulta hänen todettuun esteellisyyteensä. Vielä aiemman Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen hän piti asiaa selvänä.

Hallinto-oikeushan totesi, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riekki ei ollut esteellinen vaikka siviilissä nostaakin palkkaa Metsähallitukselta metsurin tehtävistä.

– Loppusyksystä aloin vähän epäillä. Kho:sta tuli tarkka kysely minun toiminnastani luottamustehtävissä ja suhteesta työnantajaan. Sen tein pyydetyssä muodossa ja niin tarkasti kuin kykenin.

Tuulivoimalakaava kaatui lopulta Riekin todettuun esteellisyyteen.

Päätöstä tutkittuaan Riekki on hämmästellyt etenkin sitä, millaisena siinä on käsitelty hänen vaikutusvaltaansa. Sitä ei perustella lainkaan. Monet ovat paikkakunnalla sitä mieltä, etten ole saanut mitään aikaan, hän hymähtää.

Riekki hyväksyy tietenkin päätöksen, mutta ihmettelee sen muutamia perusteluita.

Yksi sellainen oli valituksen tehneiden, jotka Riekin tietämän mukaan eivät asu Pudasjärvellä vakituisesti, oikeudelle antama tieto hänen toiminnastaan Metsähallituksen paikallisessa, tiiviiksi luonnehditussa monikymmenhenkisessä työyhteisössä.

– Itse en kyllä asemaani sellaiseksi koe. Minulla on metsässä vakituinen työpari ja muiden metsureiden kanssa olen jonkun verran tekemisissä, mutta tuolla konttorilla pistäydyn ehkä kerran vuodessa.

– Minun valtani Metsähallituksessa on siinä, että voin itse valita sen puun, jonka kaadan tai mättään, johon pottiputken isken. Vaikutusvaltaa ei ole senkään vertaa, Riekki naurahtaa.

Heti kaavoituksen alussa Riekki sanoo selvittäneensä esteellisyytensä. Se pitää luottamushenkilön itse tehdä, mutta lakiasiantuntijakin oli silloin sillä kannalla, että työsuhde Metsähallitukseen ei esteellisyyttä aiheuta.

– Samaa mieltähän oli Pohjois-Suomen hallinto-oikeus. Joka vuosi noita jääviysasioita joutuu pohtimaan. Yliherkkäkään ei saa siinä olla, jääviydelle pitää olla perustelut.

Lojaalisuusjääviys oli lopulta se tekijä, jonka Korkein hallinto-oikeus Riekin toiminnasta löysi.

Esimerkiksi Riekki ottaa viime vuosien kaavoituspäätökset. Tuntuva osa luottamushenkilöistä jääväsi itsensä niin Kurenalan kuin jokivarsien kaavoituspäätöksissä.

Ei tule helppoa olemaan lähiaikoina eteen tuleva kauppapaikkojen kaavoitus Kurenalle, hän tietää ja sanoo itse olevansa siinä esteellinen Arinan hallintoneuvoston jäsenenä.

Riekki myöntää itseään harmittavan hirmuisesti, kun hänen esteellisyytensä takia näyttää merkittävä investointi menneen Pudasjärveltä sivu suun.

Hän muistuttaa, että esteellisyys oli vain yksi valitusten peruste. Muut valitukset kaatuivat, mikä hänestä osoittaa kaavan valmistelun huolellisuutta.

– Opiksi tämä pitää ottaa. Pitää koettaa ymmärtää, että eivät nämä henkilökohtaisia asioita ole. Mutta eipä ole kenenkään muun täkäläisen päättäjän asemaa tutkittu näin tarkasti!

Vesa Riekki kokee viime aikojen tapahtumien kasvattaneen häntä entistä vahvemmaksi. Samalla on varmistunut päätös hakea äänestäjille jatkoa kuntapäättäjän nyt neljännesvuosisadan kestäneelle uralle.