Nuorten ko­ro­na­ro­ko­tuk­set ete­ni­vät ver­kal­leen Pu­das­jär­vel­lä lo­ka­kuus­sa – Kahden an­nok­sen suoja 77,6 pro­sen­til­la yli 12-vuo­tiais­ta, Tai­val­kos­kel­la hieman har­vem­mal­la

Lokakuun päättyessä Pudasjärvellä kaksi koronarokotusta oli saanut 77,6 prosenttia yli 12-vuotiaista. Taivalkoskella vastaava lukema oli 74,9 prosenttia. Koko valtakunnan tasolla kahden rokoteannoksen suoja oli 78,6 prosentilla yli 12-vuotiaista.

Hallitus on linjannut, että rokotuskattavuus on riittävä, kun 12-vuotiaista täyttäneistä yli 80 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta tai heillä on ollut mahdollisuus ottaa molemmat annokset. Aikaisemmin arvioitiin, että tavoitteeseen olisi voinut päästä lokakuun loppuun mennessä.

Pudasjärvellä ja Taivalkoskella 80 prosentin rokotuskattavuuteen ylletään edelleen vain yli 50-vuotiaiden ikäryhmissä. Valtakunnallisesti myös 45–49-vuotiaiden osalta tämä rajapyykki on ylittynyt.

Pudasjärvellä todettiin syyskuun lopussa ja lokakuun alkupäivinä runsaasti koronatartuntoja etenkin nuorilla. Tuolloin eri tahot vetosivat nuoriin voimakkaasti, jotta nämä hakeutuisivat rokotuksiin.

Erityisesti nuorempien ikäluokkien rokotuskattavuus on madellut Pudasjärvellä reilusti koko maan lukemien perässä. Erityistä rynnistystä rokotuksiin ei THL:n lukemien perusteella tapahtunut lokakuussakaan vetoomuksista huolimatta. Nuorimpien rokotettavien ikäryhmien rokotuskattavuus koheni, mutta se on edelleen selvästi jäljessä koko maan lukemia.

Ohjeet koronarokotuksiin hakeutumisesta löytyvät Pudasjärven osalta Oulunkaaren verkkosivuilta  ja Taivalkoskella kunnan verkkosivuilta.

-
Kuva: Jussi Korhonen

Syyskuun lopussa Pudasjärvellä alkanut koronatapausten määrän voimakas kasvu pysähtyi lokakuun alkuun. Sen jälkeen kaupungissa on ilmennyt harvakseltaan yksittäisiä koronatartuntoja.

Sunnuntain tietojen mukaan Pudasjärvellä oltiin todettu koko viime vuonna alkaneen epidemian aikana 81 koronatartuntaa.

Taivalkoskelle ei merkitty lokakuun aikana uusia tartuntoja. Koko epidemian aikana tartuntoja on kuntaan merkitty 93. Lukemaa selittää loppukesästä marjanpoimijoiden keskuudessa riehunut kymmenien tartuntojen ketju, joka merkittiin Taivalkoskelle.

Lokakuun lukemat voivat vielä muuttua, sillä THL julkistaa viikonlopun tartuntatiedot vasta myöhemmin maanantaina.