Nuoria har­ras­ta­jia har­mit­taa – skeit­ti­pai­kan rampit pois, eikä uusia ole luvassa ai­na­kaan tälle kesälle

Tässäkö sitä pitää kesä pyöriä? miettivät Valtterin ja Juhon lailla muutkin pyörillä kikkailua harrastavat pudasjärveläiset nuoret torin kulmilla.
Tässäkö sitä pitää kesä pyöriä? miettivät Valtterin ja Juhon lailla muutkin pyörillä kikkailua harrastavat pudasjärveläiset nuoret torin kulmilla.
Kuva: Toivo Kiminki

Valtteria ja Juhoa harmittaa. Kumpikin aloitti viime kesänä pyöräilyharrastuksen, ei kuitenkaan sitä tavallisinta. Pojilla on erikoispyörät, joilla voidaan tehdä erilaisia temppuja kun vain olisi paikka tehdä.

Viime kesänä sellainen vielä oli. Kurenalan koulun luona skeittauspaikalla oli ramppien lisäksi rakenteita, joissa pyörällä temppuilu onnistui hyvin.

Kaupungin liikuntapaikkamestari Heino Ruuskanen kertoi paikalla tulevana kesänä olevan enää yksi iso ramppi lautailijoille. Pyörätemppuilu ei siinä onnistu.

Jo viime kesänä skeittipaikan rakenteet alkoivat olla lahoja ja siksi vaarallisen huonossa kunnossa.

– Siksi ne on purettu pois ja nyt näyttää siltä, että uusia ei ainakaan heti sinne saada, Ruuskanen harmittelee.

Valtteri hankki viime kesänä temppuilua varten rakennetun dirttipyörän. Pienen virittelyn jälkeen hän oli reilun 800 euron ostokseensa tyytyväinen ja alkoi päästä sisälle lajin saloihin.

Dirttipyörällä voi kikkailla, sillä voi ajella hyppyreissä, miksei maastossakin. Se on tavallista pyörää matalarunkoisempi ja leveärenkaisempi, Valtteri tietää.

Juhon pyörä on kaverilta käytettynä ostettu bmx-pyörä. Se, varsinkin freestyle-mallisena, käy hyvin niin maastoon, parkkeihin kuin kaduilla ajeluun. Juhosta on parasta, kun sillä voi hyppiä, temppuilla ja rullailla, mennä muutenkin oman mielensä mukaan.

Valtterin mielestä hypyt ovat parasta lajissa, jonka harrastajia tietää Kurenalla joitain muitakin olevan. Lumien huvetessa pyörät on otettu esille, mutta ajelupaikat alkavat olla vähissä, Valtteri ja Juho harmittelevat.

Rakenteet ovat vaarallisen huonossa kunnossa.