Joko luit: Pu­das­jär­ven Ryh­mä­ko­ti Kort­tees­sa alkoi uusi ak­tii­vi­sem­pi arki – tältä näyttää vas­ta­val­mis­tu­nees­sa ko­dis­sa, joka on asuk­kai­den mie­les­tä unel­mien täyt­ty­mys

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Net­ti­po­lii­sik­si Ko­ren­to­jär­ven ran­nal­ta – mitä po­lii­sin teh­tä­vää hoi­de­taan vir­tuaa­li­ses­sa maail­mas­sa?

Nettipoliisi Lauri Nikulan tavoittaa Facebookista omalla nimellään. Twitterissä ja Instagramissa hänet löytää nimimerkillä ”poliisilauri” Nettipoliisi Lauri Nikulan tavoittaa Facebookista omalla nimellään. Twitterissä ja Instagramissa hänet löytää nimimerkillä ”poliisilauri”
Nettipoliisi Lauri Nikulan tavoittaa Facebookista omalla nimellään. Twitterissä ja Instagramissa hänet löytää nimimerkillä ”poliisilauri”
Nettipoliisi Lauri Nikulan tavoittaa Facebookista omalla nimellään. Twitterissä ja Instagramissa hänet löytää nimimerkillä ”poliisilauri”
Kuva: Juha Hagelberg

Elämänsä eväät Rimmiltä ja Pudasjärven lukiosta saanut Oulun poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Lauri Nikula on kotoisin Pudasjärven Hirvaskoskelta, Korentojärven rannalta. Kolmen pienen lapsen isä asuu tällä hetkellä perheineen Kiimingissä.

Vuonna 2007 Tampereen poliisikoulusta valmistunut Nikula pääsi heti töihin Oulun poliisilaitokselle. Uransa alkuaikoina hän toimi myös Pudasjärvellä partiotehtävissä ”Erkkilän Esan koirapartion vänkärinä”. Uran varrella on ollut myös ulkomaalaispoliisin ja rikostutkinnallisia tehtäviä.

Keväästä 2016 saakka hän on ollut Oulun poliisin virallinen nettipoliisi, jonka työnsarka on sananmukaisesti netissä: sosiaalisen median eri kanavilla tapahtuvan tietoliikenteen seuranta ja tarpeen vaatiessa siihen puuttuminen.

Nikula on tällä hetkellä yksi Suomen noin 30 nettipoliisista, joiden tehtäviin kuuluu yrittää suitsia sitä kuuluisaa some-raivoa. Yleensä poliisin puuttuminen villiintyneeseen keskusteluun rauhoittaa tilannetta.

Virtuaalisessa maailmassa poliisin työtehtävät ovat periaatteessa samanlaisia kuin todellisessa maailmassa: ennalta ehkäisyä, tiedustelua ja ajankohtaisista asioista viestittämistä.

Nettipoliisin tärkeisiin tehtäviin kuuluu myös vierailut kouluilla, joissa annetaan tärkeää tietoa nettikäyttäytymisestä ja sosiaaliseen mediaan liittyvistä riskeistä.

– Periaatteessa nettipoliisi toimii samoin kuin oltaisiin liikenteessä, mutta yleisemmin havaituista rikkeistä pääsee huomautuksella. Puutumme yleensä asiaan vasta, kun jossain ”kuohuu yli”, Nikula kuvailee.

Sen verran moniulotteinen paikka virtuaalimaailma kuitenkin hänen mukaansa on, ettei poliisi voi olla läsnä joka paikassa. Suurin valvojajoukko ovat netin käyttäjät itse. Juuri heiltä tulee ilmoituksia epäasiallisuuksista.

Poliisin on oltava läsnä siellä, missä ihmiset ovat. Nettipoliisi on Nikulan mukaan eräänlainen lähipoliisi, jonka tavoittaa hyvinkin matalalla profiililla. Ensimmäisen vuoden aikana häneen otettiin yhteyttä noin tuhat kertaa.

Nikulan tärkein työkalu on Facebook, jossa yhteyden poliisiin saa halutessaan privaatisti. Nettipoliisin sivulta hän ohjaa tarvittaessa asiaa hoitavalle viranomaiselle. FB-seuraajia on noin 1600.

Lisäksi nuorempien kanssa toimitaan Instagramissa, jossa on enimmäkseen kuvia, mutta mahdollisuus myös privaattiviestintään. Twitter on Nikulan nopein yhteydenpitoväline, jota viranomaisetkin joutuvat käyttämään hätätilanteessa, jos muut kanavat tukkeutuvat esimerkiksi kriisitilanteessa. Tilillä on noin 340 seuraajaa.

Nikula toimiin yhtenä sisällöntuottajana myös ”Poliisitubessa”, jossa julkaistaan poliisin ottamaa elävää kuvaa ja videoblogeja.