Kesäkuvakisa: Osal­lis­tu Ii­jo­ki­seu­dun ke­sä­ku­va­ki­saan ja voita hienoja pal­kin­to­ja – Katso jat­ku­vas­ti täy­den­ty­vä ku­va­gal­le­ria

Näin varkaat toi­mi­vat ren­kaan­vaih­to­ai­kaan – muista kuvata renkaat ja vanteet

-
Kuva: Maiju Teeriaho

Rengasvarkaudet aiheuttavat autonomistajille murhetta etenkin renkaidenvaihtokaudella. Vuositasolla Suomessa poliisille ilmoitetaan yksittäisistä autonrengasvarkauksista noin 550 - 800 kertaa.

– Kuluvan vuoden alusta rengasvarkauksia on ilmoitettu poliisille noin 40 kertaa. Vaikka määrä ei ole koko omaisuusrikosten määrässä suuri, ilmiö on säännöllinen. Vaihtokauden lähestyessä luvut lähtevät nousuun, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta sanoo.

Renkaat ja vanteet, samoin kuin muu arvo-omaisuus, on hyvä valokuvata.

Monet omistajista eivät ole edes vielä huomanneet mahdollisia renkaiden anastuksia. Karu totuus voi paljastua kun renkaita noudetaan niiden säilytystiloista – niitä ei löydy.

Vuoden 2017 aikana ilmoitetuista rengasvarkauksista useammat ovat anastettu juuri niiden säilytystiloista eli kellareista ja varastoista. Osa on myös viety suoraan auton alta siten, että auto on varkaiden jäljiltä löydetty aamulla töihin lähdettäessä esim. tiiliskivien päältä.

– Rengasvarkaat ovat usein röyhkeitä. Varkaat ovat kantaneet renkaita ulos auto- ja rengasliikkeistä päivällä kuin työmiehet ikään! Kameravalvonta on todistanut tapaukset monesti jälkikäteen, mutta varastetun tavaran takaisin saaminen on haastavaa, koska renkaat ovat myyty eteenpäin.

Aho muistuttaa, että renkaita ei tulisi jättää vapaasti saataviksi liikkeisiin eikä kotien kulmille odottamaan toimenpiteitä. Suuret rengasmäärät kiinnostavat myös rajat ylittävää liikkuvaa rikollisuutta.

Renkaat ja vanteet, samoin kuin muu arvo-omaisuus, on hyvä valokuvata ihan siltä varalta, että tietoa anastetun omaisuuden merkistä, koosta ja mallista tarvitaan rikosilmoitusta varten poliisille sekä vahinkoilmoitusta varten vakuutusyhtiölle. Kuva auttaa muistamaan tarvittavat asiat ja edesauttaa niiden tunnistamista tutkinnan yhteydessä.

Usein renkaat on anastettu juuri niiden säilytystiloista eli kellareista ja varastoista.

Ostotilanteessa kannattaa olla tarkkana.

– Älä osta kuumaa tavaraa vaan varmista myytävän tavaran alkuperä myyjältä, samoin kuin tämän henkilöllisyys. Rehellinen myyjä tuskin panee pahakseen, vaikka kaupankäynnistä valmistetaan kauppakirja, johon merkitään myyjän tiedot ja se, mistä asiakirjasta henkilöllisyys on tarkastettu. Myös maksu myyjän pankkitilille auttaa asian jälkikäteistä selvittämistä.

Suurin osa varkauksista jäisi toteutumatta, jos anastettua omaisuutta ei saataisi kaupattua eteenpäin. Varastettua tavaraa ei sitä paitsi kannata ostaa, sillä se takavarikoidaan pois uudelta omistajaltaan. Ostaja saattaa asettaa itsensä myös rikoksesta epäillyn asemaan, jos kaupankäynnin sisältö sen osoittaa.