Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

MTK Pu­das­jär­vi vastaa Reijo Kent­tä­läl­le po­ro­elin­kei­noon liit­tyen

MTK:n tavoitteena ei ole poroelinkeinon tuhoaminen alueeltamme. Emme tee ratkaisujamme vihan tai muidenkaan tunteiden vallassa, vaan tosiasioiden pohjalta.

Jos MTK:n vaatima perustuslain mukaisen omaisuudensuojan turvaaminen lopettaa elinkeinon, ei alalla ole tulevaisuutta muutenkaan.

Varmaa on se, että jos poroelinkeino kaatuu lain ja hyvien tapojen noudattamiseen, elinkeinon toimintaedellytykset ovat olemattomat.

Koska oikeita johtopäätöksiä ja riittäviä korjausliikkeitä ei elinkeinon sisällä kyetä tekemään, ne on tehtävä lainsäädäntötasolla.

Erikoisena pidämme poromiehen pelkoa siitä, että MTK lopettaisi poroelinkeinon vireillä olevalla vahinkoarviouudistuksella.

Porojahan voi aina hoitaa lainmukaisesti siten, että ne eivät ilman lupaa pääse pelloille ja pihoille aiheuttamaan vahinkoa. Miksi antaa vahinkojen tapahtua, jos korvaukset pelottavat?

Totta on, että MTK Pudasjärvi on maa- ja metsätalousministeriön pyytämässä lausunnossa todennut mm. näin:

“Vahinkojen arvioinnin uudistus on vain oireiden hoitoa. Varsinaiset ongelmat saadaan kuntoon ainoastaan ratkaisulla, jossa porot hoidetaan ympärivuotisesti tarhattuna eteläisellä poronhoitoalueella.”

Kaikkien intressitahojen, myös poronhoitajien lausunnot ovat julkisesti nähtävillä MMM:n sivuilla. Tässä lausunnossa eikä missään muussakaan MTK Pudasjärven toiminnassa ole mitään, mikä ei olisi avointa ja mihin ei kuntapolitiikassa mukana oleva voi osallistua.

Rakentava keskustelu on aina kannatettavaa. Rakentavaa keskustelua ei ole sellainen, jonka seurauksena porot laiduntavat edelleen luvattomilla alueilla.

Rakentavan keskustelun seurauksena omaisuuden suoja alkaa toteutua. Tuloksista päätellen kymmenien vuosien keskustelulla ei ole päästy toivottuun lopputulokseen.

Me MTK:ssa uskomme poronhoidon edun olevan toimia lain ja hyvien tapojen mukaisesti siten, että se nauttisi toimintaympäristönsä arvostusta.

MTK Pudasjärvi
johtokunta