MAANVILJELY: Ohra kasvaa rehuksi Pu­hok­sen ran­nal­la – Eero Hyt­ti­nen ei oman viljan rieskaa ei ole pais­ta­nut: Viljely on työ­läs­tä, mutta lop­pu­tu­los pie­nen­tää re­hu­las­kua

Mas­ki­suo­si­tus ja etä­työ­suo­si­tus jat­ku­vat tam­mi­kuun ajan Poh­jois-Poh­jan­maal­la, har­ras­tus­toi­min­taan kun­ta­koh­tais­ta har­kin­taa

Maskisuositus jatkuu helmikuun alkuun saakka. Se koskee nyt kaikkia yli 12-vuotiaita. Arkistokuva.
Maskisuositus jatkuu helmikuun alkuun saakka. Se koskee nyt kaikkia yli 12-vuotiaita. Arkistokuva.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Suositukset maskien käytöstä sekä etätyöstä ja etäkokouksista jatkuvat Pohjois-Pohjanmaalla 1. helmikuuta saakka. Näin linjasi maakunnan koordinaatiotyöryhmä tiistaina.

Samalla päätettiin lieventää harrastustoimintaan liittyviä suosituksia. Kunnat voivat avata harkintansa mukaan muun muassa kirjastoja ja uimahalleja, jos kunnan epidemiatilanne on rauhallinen.

Lisäksi kunta voi päättää, että alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastustoimintaa jatketaan. Harrastustoiminnassa pitää välttää lähikontaktia.

Suurin osa maakunnan koronatartunnoista painottuu Ouluun. Siksi koordinaatioryhmä jättää asiassa harkintaa alueen kunnille.

Lievennykset vallitseviin koronarajoituksiin tulevat voimaan 14. tammikuuta.

Oulun kaupunki tekee päätökset Oulua koskevista rajoituksista ja suosituksista keskiviikkona 13. tammikuuta.

Epidemia yhä leviämisvaiheessa

Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän mukaan epidemia on maakunnassa yhä leviämisvaiheessa, mutta tilanne on silti tasaantunut.

Leviämisvaiheen kriteereistä ilmaantuvuus ja todettujen positiivisten tartuntojen prosenttiosuus täyttyvät alueella edelleen.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen sanoo, että tartuntojen määrä joulun lomakauden jälkeen oli ennakoitavissa.

– Tartunnat ovat lähtöisin pääasiassa nuorten aikuisten illanvietoista – joko yksityisistä tapaamisista tai esimerkiksi baareista. Kokonaistilanne sairaanhoitopiirissä ei ole huonontunut, Korpelainen toteaa.

Kokoontumisrajoitukset käytössä

Yksityistilaisuuksien ja opetuksen järjestämisen suhteen Pohjois-Pohjanmaan rajoitukset jatkuvat helmikuun alkuun saakka. Yksityistilaisuuksia ei koordinaatioryhmän mukaan pitäisi järjestää, ja toisen asteen opetus toteutetaan etäopetuksena.

Myös ikääntyneiden ja riskiryhmien suojelemisen suhteen rajoitukset pysyvät entisenlaisina.

Maskin käyttöä suositellaan jatkossa valtakunnallisen linjauksen mukaan kaikille yli 12-vuotiaille.

Aluehallintovirasto valmistelee lisäksi jatkoa päätökselle yli kymmenen hengen yleisötilaisuuksien kieltämisestä.

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen covid 19 -koordinaatioryhmä vastaa koronaepidemiaan liittyvästä viranomaistyöstä Pohjois-Pohjanmaalla siten, kun sosiaali- ja terveysministeriö on edellyttänyt. Koordinaatioryhmä kokoontuu vähintään kerran viikossa arvioimaan epidemiatilannetta sekä alueellisia suosituksia ja rajoituksia.

Juttua korjattu kello 17.23. Tammikuun 14. päivä ei ole perjantai.

Kello 18.12 lisätty tieto Oulun kaupungin päätöksenteosta.