Kulttuuristipendi: Pe­rik­sian­ta­mat­to­muus pal­kit­tiin: Pu­das­jär­ven kult­tuu­ri­sti­pen­di tai­tei­li­ja Kari Tyk­ky­läi­sel­le – "Teh­dään Pu­das­jär­ves­tä kult­tuu­ri­kau­pun­ki!"

Tapahtumat: Pu­das­jär­vel­le jy­säh­tää hei­nä­kuus­sa me­tal­li­pom­mi – Ypykkä Me­tal­fest kokoaa Jyrk­kä­kos­kel­le kovan bän­di­kat­tauk­sen

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Mah­dol­li­suuk­sien mat­kai­lu­ke­sä – yhdessä ja vas­tuul­li­ses­ti

Kesäkuun alussa julkistettiin, että Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026. Oulun kauppakamarin kauppa- ja matkailuvaliokunta lähettää parhaimmat onnittelut Oulun kaupungille ja kiittää lämpimästi hankkeen johtoa ja jokaista asiaa edistänyttä. Työnne on mittaamattoman arvokasta!

Valinnan myötä Oulu, ja koko pohjoinen alueemme, saa huikean näkyvyyden elinvoimaisena ja mielenkiintoisena kohteena myös kansainvälisesti. Kulttuuripääkaupunkihanke nostaa esiin Oulun alueen kiehtovat erityispiirteet, eksoottisen ympäristön ja ainutlaatuisen yhdistelmän elämyksellisiä kulttuurisisältöjä. Oulun valinta kulttuuripääkaupungiksi 2026 vahvistaa merkittävästi positiivista matkailun kasvunäkymää pitkälle tulevaisuuteen koko Pohjois-Suomelle.

Kulttuuripääkaupunkihankkeen aluetaloudelliset vaikutukset tulevat olemaan merkittävät ja laajat. Kisavoitto on vahva osoitus yhteistyöstä ja siitä kun asiaan uskotaan niin se saavutetaan.

Koko talven matkailualueidemme yrittäjät ovat ketterästi ja ratkaisukeskeisesti tehneet upeaa työtä pystyäkseen palvelemaan asiakkaitaan vaihtelevassa koronatilannekuvassa. Asiakkaat ovat vastuullisesti noudattaneet terveysturvallisuuden ohjeistuksia. Olemme yhdessä oppineet elämään koronatilanteen kanssa ja joustavuutta on ollut puolin ja toisin. Näillä eväillä on mahdollistettu kotimaan matkailu läpi talvisesongin, ja kävijämäärät ovat kehittyneet hyvään suuntaan.

Vastuullisuutta on huolehtia niin terveysturvallisuudesta kuin elinkeinojen mahdollistamisesta.

Rokotukset etenevät vauhdilla ja asteittain rajoituksia puretaan ja suosituksia lievennetään. Oikein hyvä. Ja hienoa, että päästään availemaan myös yleisötapahtumia. Nyt kesällä kohtaamisten lisääntyessä on meillä jokaisella edelleen vastuu osaltamme edistää terveysturvallisuutta toiminnanharjoittajien lisäksi.

Viime kesäkausi osoittaa hyvin, että kotimaan matkailu voi auttaa merkittävästi matkailuelinkeinomme toipumista. Matkailutulo kasvaa ja työllisyys vahvistuu. Myös tästä kesästä on lupa odottaa vilkasta ja monelta osin ennakkovaraustilanne näyttää hyvältä.

On kuitenkin äärimmäisen valitettavaa, että kansainvälisen matkailun mahdollistavat keskeisimmät asiat ovat edelleen kesken.  Toimialamme on luonut turvallisuuskäytänteitä ja valmistautunut hyvin.

Nyt kiireisin asia on mahdollistaa norjalaisten matkustaminen Suomeen tulevalle kesäkaudelle. Norjalaisten merkitys kesän pääsesongille on erityisesti Oulun ja Kalajoen yöpymisissä huomattavan suuri. Sesonki on jo ovella, ja asiasta tarvitaan nopeasti päätöksiä. Edellytyksellä, että Pohjois-Norjan tartuntatilanne on rauhallinen, ei pohjoisnorjalaisilta tulisi vaatia karanteenia. Tartuntatilanteen edellyttäessä karanteenista tulisi vapautua, kun esittää ennen lähtöä saadun negatiivisen koronatestituloksen, todistuksen rokotuksista tai sairastetusta taudista.

Janne Anttilatoimitusjohtaja, Kalajoen Hiekkasärkät Oy Kauppa- ja matkailuvaliokunnan puheenjohtaja, Oulun kauppakamari