Kesäkuvakisa: Osal­lis­tu Ii­jo­ki­seu­dun ke­sä­ku­va­ki­saan ja voita hienoja pal­kin­to­ja – Katso jat­ku­vas­ti täy­den­ty­vä ku­va­gal­le­ria

Pääkirjoitus

Luo­tet­ta­vaa mediaa tar­vi­taan

Pudasjärvi

Ihminen kohtaa yhä enemmän ja yhä hämmentävämpää tietoa. Korona ja jo pitkään jatkunut Ukrainan sota ovat lisänneet sekä oikean tiedon, että valheellisen tiedon määrää erityisesti sosiaalisessa mediassa.

-
Kuva: Janne Körkkö

Tuoreessa Media ja viestintä -lehdessä Markus Ojalan ja Janne Matikaisen artikkelissa todetaan, että kansalaisten luottamus valtakunnallisiin uutismedioihin on edelleen vahvaa. Suhtautumisessa uutismediaan on havaittavissa eriytymista↔ niin yksilo↔iden va↔lilla↔ kuin ryhma↔tasollakin. Luottamus on heikentynyt etenkin tyo↔tto↔mien ja tyo↔ntekijo↔iden keskuudessa, kun taas eriytyminen on ollut voimakkainta perussuomalaisten ja muiden eduskuntapuolueiden kannattajien va↔lilla↔.

Yleisesti ottaen luottamus mediaan on hienokseltaan kuitenkin kasvanut. Tärkeimpänä luottamuksen tekijänä pidetään uutisoinnin totuudenmukaisuutta, tasapuolisuutta ja riippumattomuutta. Paikallisesti luottamuksen tekijät ovat täsmälleen samat. Nämä ovat myös Iijokiseudun ohjenuorat.

Median toimintaa ohjaa sananvapauslain ja painovapauslain ohella merkittävimmin Journalistin ohjeet ja mainonnan säännöt. Näiden mukaan lukijan on muun muassa helposti kyettävä erottamaan toimituksellinen aineisto, mielipiteet ja mainokset. Julkaistun tiedon on oltava totuudenmukaista, myös yleisönosastoissa. Virheellinen tieto on korjattava. Markkinoinnissa on pysyttävä paikkansapitävissä väitteissä ja mielikuvissa. Sitoutuminen Julkisen sanan neuvostoon on jo eräänlainen sertifikaatti median luotettavuudelle.

Saamme lukijoiltamme yhteydenottoja ja seuraamme kyselyin, tutkimuksin ja analytiikalla onnistumistamme. Kiitos pudasjärveläisille: tulokset osoittavat Iijokiseudun olevan luotettu ja luettu kaikenikäisten joukossa.

Painettu lehti, netin näköislehti ja verkkosivusto tarjoavat uutisia joka päivä. Tämä mahdollistuu toimittajiemme, mainosmyyntimme ja jakajiemme työllä. Tärkeimmässä asemassa olette kuitenkin te, lukijamme.

Päätoimittajalta

Risto Pikkupeura

risto.pikkupeura@iijokiseutu.fi