Mainos: Tilaa Iijokiseutu Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Liik­ku­va koulu nostaa op­pi­laat Jo­poil­le – 60 pyörää Pu­das­jär­ven ala­kou­lu­lai­sil­le

Kyösti Hökän ja Juha Talalan urakka alkoi olla valmis kun Mervi Niemi otti 60 Jopoa kaupungin puolesta vastaan.
Kyösti Hökän ja Juha Talalan urakka alkoi olla valmis kun Mervi Niemi otti 60 Jopoa kaupungin puolesta vastaan.
Kuva: Toivo Kiminki

Valtakunnallinen Liikkuva koulu -hanke on rahoittanut tuntuvan osan Pudasjärven alakoululaisten käyttöön tulevista polkupyöristä. Aluehallintoviraston kautta noin 20 000 euron rahoituksesta irtosi puolet, kaupunki maksaa toisen puolen.

Uppuusia suomalaisia Jopo-polkupyöriä tuolla summalla on saatu 60. Ne tulevat Hirsikampuksen, Kipinän ja Lakarin alakoululaisten käyttöön. Hirvaskoskella, Sarakylässä ja Syötteellä katsottiin olosuhteet sellaisiksi, että pyöriä ei käyttöön haluttu.

– Tavoite on saada lisää liikkumista koulupäiviin. Kun tuntuva osa oppilaista on kuljetusoppilaita, voidaan näiden ansiosta lähteä luokista kauemmas oppitunneille.

Ilman kypärää eivät alakoululaiset pyörille nouse, siksi hankintaan kuuluu hyvin varustettujen pyörien lisäksi kypärät.
Ilman kypärää eivät alakoululaiset pyörille nouse, siksi hankintaan kuuluu hyvin varustettujen pyörien lisäksi kypärät.
Kuva: Toivo Kiminki

Pyörät kaupungin sivistys- ja hyvinvointipalveluiden puolesta vastaanottanut talous- ja hallintopäällikkö Mervi Niemi kertoi pyörien hankintaa suunnitellun viime keväänä.

Erikoisvarustettujen pyörien lisäksi hankintaan kuului 60 kypärää ja joitain aktiivisuusmittareita. Tarjouskilpailun jälkeen kävi niin, että 60 pyörän toimittamisen ja varustamisen sai pudasjärveläinen Pudas-Kone.

Seuraavaksi koulujen väki saa pähkäiltäväkseen pyörien säilytyspaikkojen löytämisen.

Niitä käytetään varmasti muulloinkin kuin liikuntatunneilla.

Pudas-Koneen Kyösti Hökkä ja Juha Talala kertoivat isoimman urakan pyörien varustelussa olleen etuvanteiden vaihdossa. Tilaajan vaatimuksesta jokaisessa pyörässä on nyt napadynamo ja led-valo.

– Voipa kehua, että renkaiden vaihto alkaa olla hallussa. Etuvanteitakin on varastossa niin, että lähivuosina ei tämän kokoisia tilata tarvitse, vakuutti yrittäjä Kyösti Hökkä.

Pyöriin asennettiin myös laukku, jossa on reilun metrin pätkä riimuketjua. Sillä voidaan pyörät lukita toisiinsa ja estää varkauksia. Kun Hökkä ja Talala vielä numeroivat jokaisen pyörän ja niihin kuuluvan avaimen, oli urakka heidän puolestaan valmis.

Mervi Niemi kertoi pyöriä käytettävän kouluilla opettajien ideoiden, suunnitelmien ja ohjeiden mukaan.

– Niitä käytetään varmasti muulloinkin kuin liikuntatunneilla, hän uskoo.