Kyläneuvosto: Pu­das­jär­ven ky­lä­neu­vos­ton kuu­lu­mis­kier­rok­ses­ta ei mei­nan­nut tulla loppua – täl­lai­nen tun­nel­ma kylillä on kesän jälkeen

Mainos: Syksyn supertarjouksena Iijokiseutu Digi + Lehti 6 kk vain 49 €, tilaa tästä!

Pääkirjoitus

Le­vot­to­mas­sa maail­mas­sa tur­val­li­suus ei ole it­ses­tään­sel­vyys

Tällä viikolla pudasjärveläiset nuoret miehet kokoontuivat kutsuntoihin seurakuntakodille. Vuosi vuodelta ikäluokka on pienentynyt; tänä vuonna tietoa varusmiespalveluksesta sai 50 nuorukaista.

Tilaisuudessa esille nousivat myös viime sodan aikaiset tapahtumat ja etenkin 75 vuotta sitten käydyt, monen pudasjärveläisen kohtaloksi koituneet Kiestingin taistelut rajan takana Venäjällä.

On vaikea kuvitellakaan, millaiselta toinen toistaan järkyttävämpien uutisten vastaanotto on tuntunut kotiväen mielissä. Millaiselta tulevaisuus on niinä hetkinä näyttänyt? Miten elämää on voitu jatkaa?

Valitettavasti vastaavia uutisia joudutaan vastaanottamaan kodeissa ja evakkopaikoissa eri puolilla maailmaa koko ajan. Emme elä rauhan aikaa, vaan suuria myllerryksiä koetaan Euroopassakin.

Näitä Suomen viime sotien surullisia hetkiä muistellaan myös tulevana perjantaina puolustusvoimien alueellisessa kirkkojuhlassa, jonka teemana on Kiestinki 75 vuotta.

Syytä asian esille pitämiseksi onkin, sillä ajan kuluessa tieto noista ajoista jää unholaan. On ymmärrettävä, että turvallinen kotimaa ei ole itsestäänselvyys.