LIIKENNE: Lop­pu­vuo­si on po­ro­ko­la­rei­den syn­kin­tä aikaa – Am­mat­tiau­toi­li­ja: "Kai­kil­la po­roil­la pitäisi olla hei­jas­tin. Olen vält­tä­nyt kym­me­niä ko­la­rei­ta, kun olen ha­vain­nut hei­jas­tin­po­ron"

OSAO: Am­mat­ti­opis­toa ollaan muut­ta­mas­sa Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­ta­lol­le – Toi­veis­sa on, että opis­ke­li­jat ja kau­pun­gin johto oli­si­vat saman katon alla jo ensi syksynä

Talousarvio: Bud­jet­ti­esi­tys läpi kau­pun­gin­hal­li­tuk­ses­sa: Pu­das­jär­vel­le tehdään yli kaksi mil­joo­naa euroa yli­jää­mäis­tä ta­lou­sar­vio­ta, mutta liik­ku­ma­va­raa ei silti ole

Kolumni

Läm­pe­ne­vää nä­ky­vis­sä – vain heinä- ja elo­kuus­sa en ole suk­sil­le ko­ti­mai­se­mis­sa pääs­syt, enkä var­mas­ti pää­se­kään

-

Alkuvuodesta on tiedotusvälineissä kerrottu viime vuoden olleen jälleen ennätyslämmin niin maailmalaajuisesti kuin täällä Suomessakin. Siltä näyttää tilanne myös täkäläisestä näkökulmasta. Pudasjärven säähavainnot osoittavat lämpenemisen jatkuvan ja jopa kiihtyvän.

Vakuuttavat tutkimukset näyttävät kehityksen suunnan ja vauhdin edelleen jatkuvan. Syyllistäkään ei tarvitse kaukaa etsiä, ihmisten toiminta on ilmastoa lämminnyt eikä suunta näyttäisi olevan käännettävissä. Kaikki eivät tosin vieläkään usko tiedeyhteisön jo vuosikymmeniä tekemien laskelmien ja varoitusten olevan totta.

Vaihtoehtoiset faktat, äsken historian roskatynnyriin siirtymään joutuneen mahtimiehen mukaan, ovat löytävineet todisteita siitä, että kehitys on aivan luonnollista, toisten mielestä jopa meille hyvästä.

Sen verran pitkään on eri puolilla maailmaa kuitenkin tehty tarkkoja säähavaintoja, että tilastoista löytyy selvä ja hyvin yksiselitteinen suunta.

Tilastoja tutkimalla voi tulevaa suuntaa ennakoida, mutta ei ennustaa yksittäisten päivien, kuukau­sien, vuosienkaan säätilaa. Sään ja ilmaston ero ei näytä olevan kaikille selvä. Etenkään ns. ilmastonmuutosskeptikot eivät näytä käsitteitä itselleen selviksi saaneet.

Jokaisen tämänkin talven, toistaiseksi lyhyiksi jääneen pakkasjakson aikana, ilmestyy sääuutisten kommentteihin ilkkumista ilmaston lämpenemisen peruuntumisesta. Totuus kuitenkin löytyy laajasta tilastoaineistosta, valhe – emävalhe – tilastohokemasta huolimatta.

Lämpenevä suunta selviää täälläkin paitsi paikallista säähistoriaa tutkimalla, myös erilaisista luontohavainnoista. Faktaa löytyy niistäkin, pitkiä sarjoja vaikkapa linnuston muutoksista. Kaikki niistä, helposti vähänkään luonnosta kiinnostuneen havaittavista, eivät pelkästään ilmastonmuutoksesta johdu.

Itseltäni löytyy niin kuvia, muistiinpanoja kuin havaintoja luonnosta kaukaa menneeltä vuosituhannelta. Talvilinnuista ovat jokseenkin kadonneet vielä 1980-luvulla täällä harvakseen pesineetkin lapin­tiaiset. Tilalle lintulaudoille ovat tulleet sinitiaiset. Vielä 1983 ilmestyneen Suomen Lintuatlas-teoksen mukaan se oli harvinainen Keski-Suomessakin.

Monet pohjoisen lajit näyttävät hupenevan, suokukkoja ja mustavikloja pesi täällä vielä 1980-luvulla paljon, vaan eipä enää. Pudasjärvellä rusakko ja metsäkauris ovat tulokkaita ihan viime vuosikymmeniltä, jäniksen kanta on selvästi vähentynyt.

Talvien lyhentyminen, ilmastonmuutoksesta johtuva, näkyy paikallisesti siinä, että Sarajärven jääpeitteinen aika on lyhentynyt 1980-luvulta lähtien selvästi. Mutta vaikka suunta tällaisena jatkuu, en kuitenkaan ehdi nähdä järveä jäättömänä joulukuun alun ja maaliskuun lopun välissä. Lohdullista on sekin, että lämpenemisestä huolimatta kylmiä jaksoja nähdään edelleen, eivätkä lumiset talvet ole täältä häviämässä.

Himohiihtelijänä pääsin vielä äsken päättyneellä vuosikymmenellä kokeilemaan hankihiihtoa niin syys- kuin kesäkuussakin. Vain heinä- ja elokuussa en ole suksille kotimaisemissa päässyt. Enkä varmasti pääsekään, kehitys kun näyttää vievän aivan toiseen suuntaan.