Urheilu: Pu­das­jär­vel­tä ko­toi­sin oleva Henna Van­ha­nen työs­ken­te­lee yöt OYSin päi­vys­tyk­ses­sä ja nukkuu päivät – Neljän lapsen äiti on yli­voi­mai­ses­ti Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan

Tapahtumat: Van­hus­ten­vii­kol­la iästä tehdään numero – Pu­das­jär­vel­lä on tar­jol­la mo­ni­puo­li­ses­ti oh­jel­maa ja toi­min­taa

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ko­ti­seu­tu­vii­kon työ­näy­tök­sis­sä ­hei­nä nousi sei­päil­le ja rieska paistui

Maija-Liisa Lax, Ritva Peltola, Anja Jussila ja Elsa Taipale paistoivat kiviuunissa 150 rieskaa.
Maija-Liisa Lax, Ritva Peltola, Anja Jussila ja Elsa Taipale paistoivat kiviuunissa 150 rieskaa.
Kuva: Juha Hagelberg

Heinä nousi seipäille, kirveenterät teroivat ja rieska paistui Pudasjärven kotiseutumuseolla keskiviikkona. Työnäytöksiä oli antamassa Taipaleenharjun kylän väki.

Niemelän pirtin massiivisessa kiviuunissa Maija-Liisa Lax, Ritva Peltola, Anja Jussila ja Elsa Taipale paistoivat puolentoistasataa rieskaa, joiden tekemiseen tarvittiin 16 kiloa jauhoja. Rieskojen päälle oli laittaa muutakin kuin ylähuuli, sillä samalla kirnuttiin nelisen kiloa voita.

Kahvikin oli lähes kotitekoista, kahvimyllyllä jauhettua. Taipaleenharjun kotitalousnaisten rännäri oli vanhentunut, joten tällä kertaa käytettiin valmiiksi paahdettuja papuja.

Pihan puolella pyöri tahko, jonka pyörittäjät Seppo Sankala ja Antti Paavola vannoivat vanhojen savottamiesten käyttämän Billnäs-kirveen nimeen.

– Uuden muovivartisen Fiskarsin terä menee heti mutkalle, jos vähänkin oksaan hilpaisee.

Heinäntekopuolella Raimo Timonen ja Asko Lax pohtivat oikeaoppista seivästystekniikkaa, joka vaihtelee eri puolilla laajaa pitäjää. Itälaidalla pannaan puoliväliin seivästä tappi estämään heinän liiallista laskeutumista. Lännessä sidotaan kuivumisen edistämiseksi oikeaoppinen heinäsutti.

– Omat hyvät ja huonot puolensa molemmilla.

Tällä kertaa kotiseutuviikon perinteiset työnäytökset kokosivat paikalle vain kourallisen vanhoista työtavoista kiinnostuneita. Sekä näytökseen osallistujat että harvalukuinen yleisö arvelivat, että koko kotiseutuviikkoa pitäisi jollain tavalla uudistaa ja keksiä jotain muuta. Nämä on nähty.

Koko kotiseutuviikkoa pitäisi jollain tavalla uudistaa. Nämä on nähty.