Itsenäisyyspäivä: Suomi 105 vuotta – Katso ku­va­koos­te it­se­näi­syys­päi­vän juh­lin­nas­ta Pu­das­jär­vel­lä

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni

Kes­kus­tan Ait­ta­kum­pu: Äänessä ovat liian usein il­mas­ton­muu­tok­seen fa­naat­ti­ses­ti suh­tau­tu­vat tahot, joiden pu­heis­ta vä­lit­tyy pa­niik­ki ja pe­lot­te­lu

Pekka Aittakumpu on keskustan oululainen kansanedustaja.
Pekka Aittakumpu on keskustan oululainen kansanedustaja.
Kuva: Jukka Leinonen
Eduskunnasta

Nuorten mielenterveysongelmat ovat viime vuosina lisääntyneet rajusti. Uutena ilmiönä on erityisesti monen nuoren kokema ilmastoahdistus. Kansainvälinen tutkimus osoitti, että Suomessa ilmastoahdistuksella oli voimakkain yhteys nuorten mielenterveyteen.

Miksi suomalaiset nuoret kokevat niin yleisesti ilmastoahdistusta? Suomessa sekä mediassa että sosiaalisessa mediassa ovat liian usein äänessä ilmastonmuutokseen fanaattisesti suhtautuvat tahot. Heidän puheistaan välittyy paniikki ja pelottelu.

Vaaditaan ilmastohätätilaa. Sanotaan, että suomalainen ruoantuotanto pilaa ilmastoa. Väitetään, että bensa-autolla ajaminen on ”ilmastosynti”. Suomen metsät halutaan museoida, jotta ilmasto pelastuu. Tiedelehden kannessa jopa oli vauva, jonka ylle oli vedetty ruksit, koska lapsettomuus on ”ilmastoteko”.

Paniikin, ahdistuksen ja pelon lietsominen ei auta ilmastonmuutoksen torjunnassa. Päinvastoin tarvitaan järkeviä ja todella vaikuttavia ratkaisuja. Niitä löytyy – ja se pitää nuorille kertoa. Paniikkiin tai hätään ei ole syytä. Elämä jatkuu.

Suomalainen maatalous ei ole ongelma, vaan ratkaisu. Se on jo nyt maailman kärkeä niin ilmaston kuin laadun ja terveellisyyden kannalta. Kotimainen ruoka on ilmastoteko. Maatalous tulee pitää vahvana myös huoltovarmuuden vuoksi. Emme voi jättäytyä ulkomaiden varaan.

Suomalaiset metsät ovat keskeinen avain ilmastonmuutoksen torjunnassa. Keskustan linja on, että päätösvalta metsistämme tulee pitää tiukasti omissa käsissämme. Sitä ei saa luovuttaa Euroopan unionille tai millekään muulle taholle.

Suomalainen metsänhoito on maailman huippua, josta muiden tulee ottaa esimerkkiä. Puuston määrä on viidenkymmenen vuoden sisällä maassamme tuplaantunut. Se on kova saavutus hiilinielujen kasvattamisessa.

Puusta kehitetään jatkuvasti uusia vastuullisempia vaihtoehtoja liikenteeseen, rakentamiseen ja vaateteollisuuteen. Liikennekin muuttuu pikkuhiljaa ilmastoystävällisemmäksi. Kokoomuksen esittämät polttoaineverojen korotukset eivät kuitenkaan ole oikea tie. Keskustan ratkaisu on uusiutuvien polttoaineiden ja esimerkiksi etätyömahdollisuuksien lisääminen. Keskustan aloitteesta muun muassa maamme biokaasun jakeluverkostoa ollaankin laajentamassa tällä hallituskaudella merkittävästi.

Suomella on yhä suurempi rooli luontoystävällisemmän maailman luomisessa, esimerkiksi puhtaan teknologian kehittäjänä ja viejänä. Äskettäin Oulun yliopistossa tehtiin läpimurto hiilivapaan sementin valmistamisessa. Raahessa taas kehitetään hiilivapaata terästä. Ainoa todella vaikuttava ratkaisu onkin se, että pahimmat saastuttajat, suuret teollisuusmaat saadaan mukaan.

Tekniikan kehittyminen tarjoaa meille ja maailmalle yhä enemmän mahdollisuuksia. Nuoria tuleekin kannustaa rakentamaan elämäänsä ja näkemään tulevaisuus valoisana. Ratkaisuja löytyy.

Perheen perustamista ei tarvitse ilmastonmuutoksen takia epäröidä. Tähän rohkaisee myös hallituksen uusi väestöpoliittinen linja, jonka tunnuslauseena on ”Lapsia – totta kai!”

”Ainoa todella vaikuttava ratkaisu onkin se, että pahimmat saastuttajat, suuret teollisuusmaat saadaan mukaan.”