VAALIKONE: Vastaa Ii­jo­ki­seu­dun vaa­li­ko­neen ky­sy­myk­siin ja katso kuka voisi olla eh­dok­kaa­si

HYVINVOINTIALUE: Täl­lai­siin hal­lin­to­him­me­lei­hin alue­vaa­leis­sa annettu ääni johtaa – "Neu­vot­te­lu­kun­nil­la olisi alueil­le pa­rem­mat tun­to­sar­vet, kun niissä olisi maal­lik­koe­dus­ta­jia­kin"

Kes­kus­tan ää­ni­ha­ra­vat Tör­mä­nen, Kälkäjä ja Riekki kii­tol­li­si­na – "Jo­kai­nen ääni on pitänyt an­sai­ta"

Keskustan vaalituvalla seurattiin tulostenlaskentaa. Jutussa kolme eniten ääniä saanutta ehdokasta kertovat mietteitään vaalien jälkeen. Anni-Inkeri Törmänen vaalivalvojaisissa. Mari Kälkäjä sai toiseksi eniten ääniä Pudasjärvellä. Vesa Riekki uusi valtuustopaikkansa kolmanneksi suurimmalla äänimäärällä.
Keskustan vaalituvalla seurattiin tulostenlaskentaa. Jutussa kolme eniten ääniä saanutta ehdokasta kertovat mietteitään vaalien jälkeen.
Keskustan vaalituvalla seurattiin tulostenlaskentaa. Jutussa kolme eniten ääniä saanutta ehdokasta kertovat mietteitään vaalien jälkeen.
Kuva: Marica Paukkeri

Kuntavaalien ääniharavat löytyivät keskustan riveistä. Poikkeuksellisen kovat äänisaaliit nappasivat Anni-Inkeri Törmänen, 212 ääntä, ja Mari Kälkäjä, 201 ääntä. Vesa Riekki sijoittui 156 äänellä kolmanneksi.

Törmänen on toiminut eduskunta-avustajana, ja nykyisin hän on kuntaliiton valtuuston varajäsen. Törmäsen läpimeno varmistui jo ennakkoäänien laskennan valmistuessa. Hän oli hyvin otettu saamastaan luottamuksesta. Selvä voitto yllätti:

– Aivan mahtavaa, kun ihmiset luottavat tällä tavalla. Ainahan sitä toivoo läpipääsyä, mutta eihän sitä koskaan voi tietää, Törmänen kuvaili tuntemuksiaan tuoreeltaan.

Menestyksensä salaisuuden Törmänen uskoo kumpuavan luottamustehtävissä hankitusta kokemuksesta ja aktiivisesta ihmisten kohtaamisesta.

– Yrittäjänä ei ole ollut mahdollista ihan päivittäin kampanjoida, mutta uskon, että monipuolinen tekeminen niin kylillä kuin yritystoiminnassa sekä luottamustoimet ratkaisivat, hän arvioi.

Mittava äänisaalis motivoi tulevaa kaupunginvaltuutettua tekemään lujasti töitä alueen elinkeinopolitiikan virkistämisen eteen. Kuntalaisten antama palaute on otettu huomioon.

– Paljon on tullut kuntalaisilta kampanjan aikana palautetta asuntoja ja tonttien saatavuutta koskevista asioista. Tärkeää on miettiä, palveleeko nykyinen asuntopolitiikka väestökasvun tavoitetta, hän antaa esimerkin painotuksistaan tulevalla valtuustokaudella.

Vahvalla valtakirjalla kunnallispolitiikkaan rynnistävä Törmänen painottaa kuntalaisten ja valtuutettujen välisen yhteydenpidon tärkeyttä myös vaalien välisenä aikana. Kuntalaiset ovat valtuutettujen silmät ja korvat kentällä.

– On tärkeää, että ihmiset ottavat yhteyttä ja kertovat, jos jokin ei kunnassa toimi, ja antavat palautetta myös silloin, jos jokin toimii hyvin, hän muistuttaa.

Kuntalaisten antama palaute on otettu huomioon.

Pudasjärven keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Kälkäjällä on monta syytä olla vaalitulokseen tyytyväinen. Puolueen paikallisia valtuustopaikkoja koskevat tavoitteet ylittyivät, ja Kälkäjän henkilökohtainen äänimäärä oli positiivinen yllätys.

– Jokainen ääni on pitänyt ansaita. Odotin noin sataa ääntä, ja se tuplaantui, Kälkäjä iloitsee.

Valtakunnallisella tasolla keskusta menetti kannatustaan, mutta paikallisesti tulos oli odotuksia parempi. Neljä eniten ääniä saanutta ehdokasta oli keskustan riveistä, ja valtuustopaikkoja saatiin enemmän kuin asetettiin tavoitteeksi. Puheenjohtajan roolissa vetovastuussa urakasta ollut Kälkäjä kiittelee aktiivista kenttätyötä. Hän arvelee, että menestykseen vaikutti myös monipuolinen ehdokaskattaus.

– Ehdokasasettelu onnistui hyvin. Saimme ehdokkaiksi nuoria, ja ihmisiä oli monelta eri alalta, Kälkäjä arvioi.

Naisehdokkaiden menestys ja nuorien keskustalaisten valituksi tuleminen saattavat hänen mukaansa kieliä myös muutoshalusta puolueen sisällä. Sukupuolijakauman tasoittumiseen kaupunginvaltuustossa hän on tyytyväinen.

– Oli tosi hyviä naisehdokkaita, niin meillä kuin muillakin puolueilla. Ehkä naisia halutaan päätöksentekoon enemmän, hän pohtii.

Keskusta jatkaa ylivoimaisesti kaupunginvaltuuston suurimpana puolueena. Kälkäjän mielestä tulevalla valtuustokaudella on tärkeää panostaa entistä enemmän työttömyyden hoitoon ja elinvoiman lisäämiseen alueella.

– Asunnot ja työ, niihin pitää vielä enemmän panostaa, jotta saadaan poismuutto pysäytettyä, Kälkäjä linjaa.

Tuulisiin paikkoihin kunnallispolitiikassa tottunut Riekki sai kansan luottamuksen kolmanneksi suurimmalla äänimäärällä. Hänen mukaansa näissä vaaleissa hyvä äänisaalis oli kannanotto nykyisin hallitusvastuussa olevien linjan puolesta.

– Koen, että tämä oli torjuntavoitto. Olen ollut pitkään kunnallispolitiikan ytimessä ja uskon, että ihmiset näkevät sen kokonaisuuden ja että he kokevat, että vaikeistakin päätöksistä huolimatta, näin nämä asiat tulee hoitaa, Riekki arvioi.

Riekille nämä vaalit olivat jo kuudennet, ja hän on kiitollinen saamastaan luottamuksesta.

– Oma tulokseni vetää nöyräksi. Joka vaaleissa kuntalaiset ovat kannatustani kasvattaneet, päättäjäasemastani huolimatta, Riekki sanoo.

Vaikeat päätökset ovat Riekin mukaan väistämättömiä, ja olennaista on se, että ne pystytään perustelemaan äänestäjille. Tulevankin valtuustokauden tärkeimmäksi haasteeksi hän nimeää kaupungin taloustilanteen.

Riekki sanoo, että on vastaisuudessakin valmis toimimaan kunnallispolitiikan pääkallopaikalla, mikäli puolue niin päättää.

– Sehän on puolueen käsissä. Oma lähtökohtani on aina ollut, että täysillä mennään, jos kannatusta riittää, hän painottaa.

Kuntalaiset ovat valtuutettujen silmät ja korvat kentällä