Kau­pun­gin­hal­li­tus aset­te­li tulevan vuoden ta­lous­raa­me­ja – las­ken­nas­sa 0,5 pro­sen­tin ve­ro­äy­rin korotus ja 500 000 säästöt

-

Kaupunginhallitus asetteli tulevan vuoden talousraameja – laskennassa 0,5 prosentin veroäyrin korotus

Pudasjärven kaupunginhallitus on viimein käynnistänyt vuoden 2021 talousarvion sekä taloussuunnitelmavuosien 2022-2023 raamien valmistelun, joka siirtyi syksyyn koronatilanteen ja talouden epävarmuuden vuoksi.

Vuoden 2021 talousarvio perustuu alustavasti puolen prosentin kunnallisveron korotukseen ja puolen miljoonan euron säästötavoitteisiin. Jos veroäyrin korotus ei toteudu, joudutaan raamia pienentämään vastaavasti n. 0,5 miljoonalla eurolla.

Laskennassa on huomioitu kuluvan vuoden talousarvio, jossa on 750 000 euron vähennys edelliseen vuoteen talousarvioon verrattuna. Ennusteet tälle vuodelle näyttävät kuitenkin huomattavasti heikommilta, joten talousarvio tulee ennakkoarvioiden mukaan ylittymään.

Kuluvan vuoden tilannetta heikentää mm. koronaepidemian vaikutukset ja Oulunkaaren soten ylitykset, jota oli kesäkuun lopussa noin 1,2 miljoonaa euroa.

Pudasjärven kaupungin talouden liikkumavara on tällä hetkellä heikko. Viime vuoden tilinpäätöksessä alkuperäinen toimintakate ylittyi parilla miljoonalla euroa ja muutettu talousarviokin ylittyi reilulla 100 000 eurolla.

Tilikauden tulos oli neljä miljoonaa alijäämäinen. Varausten jälkeen alijäämäksi muodostui 3,5 miljoonaa euroa. Kaupungin taseessa on tällä hetkellä ylijäämää 2,5 miljoonaa euroa.

Kuntaliiton viimeisimmän ennusteen mukaan tämän vuoden verotulot tulevat jäämään alle talousarvion noin miljoonalla eurolla. Verotulojen kertymässä näkyy koronapandemian vaikutus.

Kaupunginhallitus päätti toissa viikolla käynnistää talouden sopeutusohjelman FCG Konsultointi Oy:n avustuksella. Oulunkaaren kuntayhtymän puolella se on jo saman yhtiön toimesta aloitettu.

Taloustilanteeseen liittyen kaupunginhallitus päätti tiistaina myös miljoonan euron harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen hakemista vuodelle 2020.

Hakemuksen perusteiksi kirjattiin Oulunkaaren kuntayhtymän kustannusten kasvu ja tulorahoituksen heikkeneminen.

Kuntien valtionosuutta voidaan korottaa harkinnanvaraisesti valtion talousarvion puitteissa, jos kunta on poikkeuksellisten tai tilapäisten taloudellisten vaikeuksien vuoksi lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa.