LIIKENNE: Lop­pu­vuo­si on po­ro­ko­la­rei­den syn­kin­tä aikaa – Am­mat­tiau­toi­li­ja: "Kai­kil­la po­roil­la pitäisi olla hei­jas­tin. Olen vält­tä­nyt kym­me­niä ko­la­rei­ta, kun olen ha­vain­nut hei­jas­tin­po­ron"

OSAO: Am­mat­ti­opis­toa ollaan muut­ta­mas­sa Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­ta­lol­le – Toi­veis­sa on, että opis­ke­li­jat ja kau­pun­gin johto oli­si­vat saman katon alla jo ensi syksynä

Talousarvio: Bud­jet­ti­esi­tys läpi kau­pun­gin­hal­li­tuk­ses­sa: Pu­das­jär­vel­le tehdään yli kaksi mil­joo­naa euroa yli­jää­mäis­tä ta­lou­sar­vio­ta, mutta liik­ku­ma­va­raa ei silti ole

Kau­pun­gin kirjeet ovat purreet liit­ty­mät­tö­miin: ainakin 300 uutta jä­te­huol­to­so­pi­mus­ta tehty

Pudasjärven jätehuollosta on keskustelu viime kuukausien aikana runsaasti. Yksi ongelma on ollut se, etteivät kaikki asukkaat ole liittyneet jätehuoltoon.
Pudasjärven jätehuollosta on keskustelu viime kuukausien aikana runsaasti. Yksi ongelma on ollut se, etteivät kaikki asukkaat ole liittyneet jätehuoltoon.
Kuva: Marica Paukkeri

Pudasjärven kaupunki lähestyi järjestettyyn jätekuljetukseen liittymättömiä kiinteistöjä toukokuussa. Nyt nämä kirjeet ovat poikineet ainakin 300 uutta jätesopimusta.

– Uusia liittymisiä on tullut. Toimitamme kiinteistöille jäteastioita ja aluekeräyspisteiden avaimia, Mari Juntunen Oulun Jätehuollosta kertoo.

Ne kiinteistöt, jotka eivät aiemmin kuuluneet järjestettyyn jätekuljetukseen, ovat nyt solmineet uusia kiinteistökohtaisia jätekuljetussopimuksia. Osa taas on liittynyt aluekeräyspisteiden käyttäjiksi tai kimppoihin. Kotiin lähetetyt kehotuskirjeet ovat panneet puhelinlinjatkin kuumiksi.

– Kun uusia sopimuksia on solmittu kolmisen sataa, niin yhteydenottoja aiheeseen liittyen meille on tullut jopa kolmin- ellei viisinkertainen määrä, Juntunen kuvailee.

Pääsääntöisesti puhelut ovat olleet asiallisia. Juntusen mukaan vain murto-osa annetusta palautteesta on ollut negatiivista, mutta sitäkin on tullut.

– Välillä on kuulunut korotettuja äänenpainoja, Juntunen muotoilee.

Kaupungin lähettämiin liittymiskehotuskirjeisiin on merkitty viimeiseksi yhteydenottoajaksi juhannus. Juntunen kertoo, että he kuitenkin ovat varautuneet hoitamaan asiaa sen jälkeenkin.

– Monet ihmiset menevät vasta juhannuksena mökille ja ovat olleet meihin yhteydessä ja kysyneet, sopiiko asian hoitaminen sitten. Kyse on ollut esimerkiksi kimppojen solmimisesta naapureiden kanssa. Olemme sanoneet, että tuskinpa siinä ihan parissa päivässä mitään tapahtuu, Juntunen kertoo.

Iijokiseutu uutisoi keväällä, että Pudasjärvellä oli vielä 2 800 lakisääteiseen, järjestettyyn jätekuljetukseen liittymätöntä kiinteistöä. Vaikka uusia sopimuksia onkin solmittu liittymiskehotusten lähettämisen jälkeen, niin nyt näyttää siltä, että se ei ole riittänyt saamaan kaikkia jätekuljetukseen liittymättömiä solmitaan jätehuoltosopimusta.

Juntunen arvioi, että juhannuksen takarajan jälkeen nähdään, mitä asian korjaamiseksi seuraavaksi kokeillaan.

– Katsotaan sitten, millaisiin toimenpiteisiin viranomaiset ryhtyvät sen jälkeen.