Kesäkuvakisa: Osal­lis­tu Ii­jo­ki­seu­dun ke­sä­ku­va­ki­saan ja voita hienoja pal­kin­to­ja – Katso jat­ku­vas­ti täy­den­ty­vä ku­va­gal­le­ria

Pääkirjoitus

Jou­lul­la on rikas ja pitkä his­to­ria – Ny­kyi­nen joulun henki ja tarina syntyi osal­taan myös Charles Dic­ken­sin 19. jou­lu­kuu­ta 1843 jul­kais­tus­ta Jou­lu­ker­to­muk­ses­ta

Pudasjärvi

Päätoimittajalta

Joulua vietetään jälleen poikkeavissa merkeissä. Jo viime vuonna koronapandemia aiheutti rajoituksia ja niin näyttää käyvän myös nyt. Moni on jo väsynyt rajoitustoimiin, rokotuksiin ja koronapasseihin, mutta meidän on edelleenkin jaksettava.

Loppuvuoteen, meillä ajanjakson pimeimpään aikaan, liittyvää juhlaa vietetään eripuolilla maailmaa. Länsimaisesti ajateltuna sen uskotaan periytyvän roomalaisten 17.-23. joulukuuta olleesta saturnaalia -juhlasta, mutta jo aiemmin kreikkalaiset ovat juhlistaneet talvipäivän seisausta. Muinaisten germaanien talvijuhla oli nimeltään yule.

-
Kuva: Janne Körkkö

Paavi Julius I vakiinnutti joulukuun 25. päivän Jeesuksen syntymäpäiväksi vuonna 345. Joulu mainitaan kristinuskon lisäksi myös Koraanissa.

Suomalaisten sana joulu on rautakautinen lainasana skandinaavisista kielistä.

Kohta vietämme siis vanhaa ja yleistä eri puolilla maailmaa vietettävää juhlaa. Kristillisten perinteiden lisäksi siihen sisältyy joulupukki, joululahjat ja yhdessäolo. Nykyinen joulun henki ja tarina syntyi osaltaan myös Charles Dickensin 19. joulukuuta 1843 julkaistusta Joulukertomuksesta. Teos on suomennettu muun muassa nimellä Saiturin joulu.

Legendan mukaan joulupukin esikuvana on 300-luvulla elänyt Turkin Anatolissa sijainneen Myran piispa Pyhä Nikolaus. Tarinan siirtyessä Yhdysvaltoihin se muuntui Santa Clausiksi. Uskonpuhdistaja Martin Luther taas muunsi paavillistuneen Nikolauksen lapsille lahjoja tuovaksi Jeesus-lapseksi, joten joulupukki ja Kristuksen hahmot ovat ajan kuluessa sekoittuneet toisiinsa. Coca-cola taas aloitti 1931 mainoskampanjan, joka rakentui Santa Clausin ympärille. Suomalaiset sukujuuret omaava Haddon Sundblom piirsi kampanjaan mahakkaan punanuttuisen hahmon.

Joulumme on kaikkiaan uskomattoman rikkaan ja monipolvisen historian omaava juhla.

Kun Suomen Turku julistaa joulurauhan, yrittäkäämme unohtaa siis hetkeksi kiire ja hulina.