HILLAT JA MARJAT: Hil­las­tus le­viä­mis­vai­hees­sa – Rä­mei­den ja korpien hillat näyt­täi­si­vät olevan pa­rem­pia, niillä hilla kypsyy myö­hem­min

Juuri nyt: Pi­lik­ki­viik­ko alkoi maa­nan­tai­na – Kuka on tämän vuoden pi­lik­ki­mes­ta­ri?

MIELIPIDE: Teks­ta­rit ja soitot 0400 280671: Kiitos Ku­re­na­lan ky­lä­seu­ral­le torin yl­lä­pi­dos­ta

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Iso luuta la­kai­see – ei kan­san­ta­lous kaadu, vaikka mak­se­taan ny­kyi­siä työ- ja vir­ka­eh­to­so­pi­mus­ten mu­kai­sia palk­ko­ja

On vähän hurjanlaista seurata valtakunnan tason teollisuuspamppujen touhuja. On tehtaan lakkauttamisia, on muitakin keinoja sillä tasolla, on irtisanoutumista valtakunnan tason työehtosopimusneuvotteluista ja niin edelleen.

Nämä tällaiset ilmoitukset silpaistaan esille tuosta noin vain. Ilmoitetaan vain, että näin me tehdään, kamppailkaahan te terveysviranomaiset ja maan hallitus koronavirusta ja sen aiheuttamia haittoja vastaan.

Kun kansantalous pitää saada nousemaan, niin ei enää neuvotella virka- ja työehtosopimuksista valtakunnan tasolla, ei liittokohtaisesti eikä kolmikanta-periaatteella, jossa sovittaisiin edelleen palkkojen yleisestä tasosta ja muustakin, mikä vie valtakunnan asioita kokonaisvaltaisesti eteenpäin.

Mutta kun teollisuuspamppujen mielestä pitäisi saada paikallisilla, nälkäpalkkasopimuksilla kustannustasoa alas. Sehän tässä oikein hirvittää, että miten ihmiset, jotka ovat työssä, saavat jatkossa palkkaa, jolla elää ja elättää perheensäkin.

Ei kansantalous kaadu, vaikka maksetaan nykyisiä työ- ja virkaehtosopimusten mukaisia palkkoja. Niissä alimmat palkat eivät päätä huimaa.

Mehän tiedämme, että Afrikan maissa ihmiset raatavat pitkää päivää palkatta tai nälkäpalkalla. Siellä luulisi kilpailukyvyn olevan huipussaan ja viennin vetävän niin, että ropina kuuluisi. Ei taida olla näin? Olipa miten tahansa, röyhkeys on huipussaan suurilla isännillä, vaikka toiset kamppailevat koko maailman tasoista kiusausta vastaan.

Me tavalliset ihmiset annamme suuren arvon terveysviranomaisille ja maamme hallitukselle. He tekevät kaikkensa meidän kaikkien hyväksi. Mutta karavaani kulkee eikä haukut haavaa tee.

Toivotan vilpittömästi jaksamista heille, jotka kantavat vastuuta. Mennään syksyiseen luontoon ja hengitetään puhdasta syysilmaa, niin on se jotakin.

Erkki Honkanen