Joko luit: Lu­mi­ka­sat kas­va­vat Ku­re­na­lan park­ki­pai­koil­la – Pie­ta­ri­laan ja He­te­har­juun kul­je­te­taan tu­han­sia kuu­tioi­ta

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Iki­muis­toi­nen kokemus Syöt­teen yöl­li­sen taivaan alla – katso vi­deo­teok­ses­ta, kuinka tähdet ja re­von­tu­let luovat lu­moa­van tun­nel­man

Näin revontuli pyörähtää Syötteen kansallispuiston yllä Heikki Annalan kuvaamassa videoteoksessa.
Näin revontuli pyörähtää Syötteen kansallispuiston yllä Heikki Annalan kuvaamassa videoteoksessa.
Kuva: Heikki Annala

Syötteen kansallispuistossa on kuvattu ainutlaatuinen video yöllisen taivaan alla. Kansallispuiston 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi on hankittu videoteos, jota katsomalla pääsee nautiskelemaan talvisen Syötteen tähtitaivaasta ja revontulten loimotuksesta.

Videoteos on oululaisen valokuvaaja Heikki Annalan kuvaama. Hän tallensi helmi-maaliskuun aikana Syötteen yöllistä taivasta yli 40 tuntia.

Annala käveli pakkasessa öisin ympyrää keskellä Syötteen kansallispuistoa:

– Kuvauspaikat valitsin etukäteen. Lämmin vaatetus niin, että paikalle pääsi rauhallisesti lumikengillä tai hiihtämällä siten, ettei paita kastu matkalla. Kun kamerat olivat asennettuna ja raksuttivat tasaiseen tahtiin, alkoi oma seesteinen aika, Annala kertoo videon kuvaamisesta Metsähallituksen tiedotteessa.

– Samalla piti olla valppaana, jos kuitenkin revontulia syttyy taivaalle. Kiersin lumikengillä kameroiden välistä lenkkiä pysyäkseni lämpimänä välillä hörppien kuumaa teetä termarista ja haukaten eväsleipää, Annala kuvailee yöllisiä kuvasretkiään.

Tekijälleen kokemus oli ikimuistoinen.

– Tunnelma on erilainen silloin, kun kuvaa aukealla suolla tai syvällä metsässä suurten kuusten juurella. Keskellä suota on lähes äänetöntä ja usein kuuntelinkin puhelimeen ladattuja äänikirjoja. Metsässä puolestaan on aina jonkin verran ääntä. Puut rapsahtelevat pakkasessa ja pöllökin saattaa huhuilla.  Kerran kuulin kaukaista suden ulvontaa. Nämä yöllisen metsän äänet olivat niin mielenkiintoisia ja jännittäviä, etten halunnut silloin kuunnella äänikirjoja.

Laajasta kuvausmateriaalista on puristettu 10 minuutin video, joka on toteutettu timelapse-tekniikalla. Video on Metsähallituksen Luontopalvelujen tilaustyö ja se on katseltavissa Syötteen luontokeskuksessa.

Katso video tästä:

Yön yli retkeily ja yöpyminen kansallispuistossa kiinnostavat tällä hetkellä nuoria retkeilijöitä, kerrotaan Metsähallituksen tiedotteessa.

– Näppituntuma on, että maastossa yöpyminen on alkanut taas kiinnostaa. Toki edelleen lyhyet päiväreitit ovat kysytyimpiä, mutta erityisesti nuoret haluavat valkeiden lakanoiden sijaan telttaan ja makuupussiin yöpymään. Nyt haetaan 2-5 yön mittaisia vaellusreittejä, kuvailee Syötteen luontokeskuksen asiakasneuvoja Juho Niemelä.

Syötteen kansallispuisto tunnetaan komeista vaaramaisemista, soista ja vanhoista kuusikoista. Talven lumivarmuus ja paksu lumikertymä tykkyineen muovaa maisemasta erityisen talvisin. Ihasteltavaa riittää ympäri vuoden.

Tulevana viikonloppuna, 29.8.2020, vietetään Suomen luonnon päivää. Samalla Suomen Latu haastaa viidennen kerran koko Suomen nukkumaan yönsä ulkona.