Hyy­de­tul­va Iijoen Ku­ren­kos­kes­sa – ve­den­pin­ta noussut noin 3 metriä ke­sä­ta­sos­ta

Hyydetulvaa torjuttiin sunnuntaina.

Kuva Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen Twitter-tililtä näyttää, kuinka Iijoen vesi on noussut Koskenhoville johtajavalle tielle.
Kuva Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen Twitter-tililtä näyttää, kuinka Iijoen vesi on noussut Koskenhoville johtajavalle tielle.
Kuva: Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen Twitter-tili

Hyyde on nostanut jokien pintoja paikoin Pohjois-Pohjanmaalla. Tulvakeskuksen sunnuntaina julkaiseman tiedotteen mukaan Pudasjärven Koskenhovissa Iijoki on tulvinut tielle ja myös rakennuksia on kastumisvaarassa.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen mukaan ely-keskus sekä Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen Pudasjärven yksikkö suorittivat toimenpiteitä hyydetulvan estämiseksi sunnuntaina.

Kurenkosken yläpuolella torjuttiin tulvaa kaivinkoneen avulla ja suojattiin rakennuksia, kuten Koskenhovin nuorisoseurantaloa.

– Iijoki on kerännyt suppoa Pudasjärven taajaman alueella, mikä on havaittavissa vedenpinnan nousuna kauttaaltaan ranta-alueilla. Kesätasosta vedenpinta on noussut noin 3 metriä, Pudasjärven kaupungin sunnuntaisessa Facebook-sivujen päivityksessä mainitaan.

Tulvakeskuksen mukaan hyyde on nostanut jokien pintoja paikoin Pohjois-Pohjanmaalla.

Kiiminkijoella Haukiputaan kohdalla vedenpinta on noussut lähes metrillä. Oulujoen hyydetulvariski on pienentynyt, kun jokeen on saatu muodostettua suojaava jääkansi lähes koko matkalle.

Sää pysyy tuliva päivinä kylmänä, joten hyydetulvariski on edelleen olemassa jäättömillä jokiosuuksilla Pohjois-Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa. Myös muualla maassa sulien ja vuolaasti virtaavien jokien vedenpinnat voivat nousta nopeasti hyyteen vuoksi.

Hyyteen muodostuminen voi lisäksi haitata vesivoimalaitosten toimintaa tukkimalla niiden välppiä.

Järvien pinnat ovat korkealla Itä-Suomen järvialueella, Kainuussa ja osin Pohjois-Pohjanmaalla.