Kulttuuristipendi: Pe­rik­sian­ta­mat­to­muus pal­kit­tiin: Pu­das­jär­ven kult­tuu­ri­sti­pen­di tai­tei­li­ja Kari Tyk­ky­läi­sel­le – "Teh­dään Pu­das­jär­ves­tä kult­tuu­ri­kau­pun­ki!"

Tapahtumat: Pu­das­jär­vel­le jy­säh­tää hei­nä­kuus­sa me­tal­li­pom­mi – Ypykkä Me­tal­fest kokoaa Jyrk­kä­kos­kel­le kovan bän­di­kat­tauk­sen

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Hir­vi­pa­la­ve­ri veti tuvan täyteen – hir­ves­tyk­sen di­gi­ta­li­saa­tio kiin­nos­ti riis­ta­vä­keä

Pudasjärven Riistanhoitoyhdistyksen hirvenmetsästyksen johtajien ja metsästysseurojen Oma riista -yhteyshenkilöiden koulutus- ja hirvipalaveri veti vanhan lukion salin täyteen väkeä.
Pudasjärven Riistanhoitoyhdistyksen hirvenmetsästyksen johtajien ja metsästysseurojen Oma riista -yhteyshenkilöiden koulutus- ja hirvipalaveri veti vanhan lukion salin täyteen väkeä.
Kuva: Toivo Kiminki

Entisen lukion sali oli hyvin miehitetty, kun tiistai-iltana oli hirvijahtia malttamattomina odottaville metsästäjille tarjolla koulutusta Oma riista -sovelluksen käyttöön.

Koulutukseen osallistui lähinnä jahtiporukoiden johtajia, joiden vastuulle metsästäjien kännyköihinsä keräämien kaatotietojen ja hirvihavaintojen tallentaminen ja välittäminen riistakeskukselle tulee kuulumaan.

Riistapäällikkö Keijo Kapiainen antoi koulutuksen ohessa tietoa tulevista hirvijahtiin vaikuttavista asetuksista.

Jo tänä syksynä poistuu ns. vasasuoja.  Myös hovioikeuden päätös erillisalueiden hirvijahdin kuvioista tuli illan päätteeksi selvitettyä juurta jaksaen.

Hirvenmetsästys alkaa 24. syyskuuta.

Hirvenkaatoluvissa selvää kasvua

Riistakeskus on myöntänyt Pudasjärvelle alkavalle jahtikaudelle yhteensä 441 kaatolupaa. Aikuisen lupia niistä on 302 ja vasan 278.

Metsästysseurueet hakivat keväällä lupia 621 kappaletta.

Pudasjärven riistanhoitoyhdistyksen hallitus puolsi 441 luvan myöntämistä.

Pyyntilupia on nyt noin 0,3 tuhatta hehtaaria kohti. Jahdin päätyttyä hirviä olisi jäämässä metsiin noin kaksi/ 1000 hehtaaria.

Viime vuonna lupia oli käytössä yhteensä 497, joten lisäystä on reilut kymmenen prosenttia.

Lupaosakkaita on tänä syksynä 122. Suurin on yhteislupa, siinä on mukana 68 metsästysseuraa tai -seuruetta.

Yhteislupa haki 351 kaatolupaa, sille annettiin 257.