Joko luit: Lu­mi­ka­sat kas­va­vat Ku­re­na­lan park­ki­pai­koil­la – Pie­ta­ri­laan ja He­te­har­juun kul­je­te­taan tu­han­sia kuu­tioi­ta

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Hirttä nousee päi­vä­ko­din seinään Ku­re­nal­la – 500 neliön päi­vä­ko­ti käyt­töön elo­kuus­sa

Hirren nousevat vauhdilla yksityisen päiväkodin seiniksi. Kuva torstailta. Uusi päiväkoti nousee entisen Hartsun paikalle, julkisivu kaupungintalolle päin. Leikkipiha avautuu Pikku-Paavalin päiväkodin suuntaan. Touhulan päiväkotiin on tulossa kolme varhaiskasvatusryhmää, tilaa on noin 60 päivähoitolaiselle. Tiistaiaamuna tehtiin päiväkotityömaalla vielä lumitöitä, mutta iltapäivällä nostettiin jo ensimmäisiä hirsiä. Edistymistä tarkkailivat myös paikalliset lapset.
Hirren nousevat vauhdilla yksityisen päiväkodin seiniksi. Kuva torstailta.
Hirren nousevat vauhdilla yksityisen päiväkodin seiniksi. Kuva torstailta.
Kuva: Toivo Kiminki

Pudasjärven uusi päiväkoti on alkanut nousta Pikku-Paavalin päiväkodin viereen tällä viikolla, kun hirttä alettiin nostaa perustusten päälle. Katto rakennetaan maassa ja nostetaan aikanaan valmiin hirsiseinän päälle.

Yksityisen päiväkodin rakentaja Siklatilat Oy:n liiketoimintajohtaja Perttu Aikkila kertoo, että seinät rakennetaan Kontiotuotteen vasta käyttöönsä vihityn SmartLog -linjaston painumattomasta hirrestä.

Aikkilan mukaan hirteen päädyttiin tontin kaavoittaneen Pudasjärven kaupungin ja sen vuokranneen Touhula Varhaiskasvatus Oy:n toivomuksesta.

– Hirsi on hieman tyyriimpää kuin muu puurakentaminen, mutta myös siitä voidaan tehdä terveelliset ja turvalliset tilat. Lisäksi hirrellä on tänä päivänä hyvä imago.

Käyttökuntoon noin 500 neliön päiväkoti on tarkoitus saada tämän vuoden elokuussa. Valittu rakennusmateriaali ei aikatauluun vaikuta.

Aikkilan mukaan rungon pystytys olisi ehkä nopeampaa, jos olisi käytetty konsernin oman elementtitehtaan elementtejä, joita vastaavissa kohteissa on käytetty muualla.

Tällä hetkellä rakennusliikkeellä on käynnissä kymmenkunta hoiva- ja päiväkotiprojektia ympäri Suomea. Tuorein päiväkoti valmistui tammikuun alussa Kuusamoon, joka Aikkilan mukaan tehtiin kuusamolaisista hirsistä.

Suurin projekti on Kempeleen Ylikylään rakenteilla oleva 3000 neliön koulu-päiväkoti, jonne on tulossa eskareita, 1-2-luokkalaisia ja kahdeksan päiväkotiryhmää.

Pudasjärvellä meneillään oleva rakennusprojektin hintaa liiketoimintajohtaja ei halua avata, mutta kertoo, että yhtiö rakentaa sitä omaan laskuunsa. Rakennus on valmistuttuaan tarkoitus vuokrata varsinaiselle toimijalle, Touhula Varhaiskasvatus Oy:lle.

Pitkäksi aikaa rakennusfirma ei aio vuokranantajaksi jäädä, sillä se ei Aikkilan mukaan ole yhtiön ydinliiketoimintaa. Jatkossa rakennus on tarkoitus myydä esimerkiksi jollekin sijoitusrahastolle.