Urheilu: Pu­das­jär­vel­tä ko­toi­sin oleva Henna Van­ha­nen työs­ken­te­lee yöt OYSin päi­vys­tyk­ses­sä ja nukkuu päivät – Neljän lapsen äiti on yli­voi­mai­ses­ti Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan

Tapahtumat: Van­hus­ten­vii­kol­la iästä tehdään numero – Pu­das­jär­vel­lä on tar­jol­la mo­ni­puo­li­ses­ti oh­jel­maa ja toi­min­taa

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Hir­si­kam­pus lumosi pre­si­den­tin – Ba­den-Würt­tem­ber­gin maa­päi­vä­pre­si­dent­ti Muh­te­rem Aras vei tukun ideoita Saksaan

Asukasluvultaan lähes 11 miljoonan asukkaan Baden-Württembergin osavaltiota Saksassa johtaa maapäiväpresidentti Muhterem Aras. Hän vieraili viime viikolla Hirsikampuksella ja iloitsi näkemästään. Saksalaiset vieraat tutustuivat Hirsikampukseen rehtori Mikko Lumpeen johdolla. Mukana kierroksella oli myös Pudasjärven virkamiehiä ja päättäjiä.
Asukasluvultaan lähes 11 miljoonan asukkaan Baden-Württembergin osavaltiota Saksassa johtaa maapäiväpresidentti Muhterem Aras. Hän vieraili viime viikolla Hirsikampuksella ja iloitsi näkemästään.
Asukasluvultaan lähes 11 miljoonan asukkaan Baden-Württembergin osavaltiota Saksassa johtaa maapäiväpresidentti Muhterem Aras. Hän vieraili viime viikolla Hirsikampuksella ja iloitsi näkemästään.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa tiedetään, missä ulkomaisia vieraita kannattaa käyttää – Pudasjärvellä. Maailman suurimman hirsikoulun lisäksi Pudasjärvi tarjoaa kansainvälisille vieraille paljon mielenkiintoista nähtävää ja opittavaa aina porotaloudesta matkailuun ja puurakentamisesta pitkien etäisyyksien hahmottamiseen ja uuden teknologian hyödyntämiseen.

Myös viime viikolla vierailleen Oulun ja Pohjois-Suomen pitkäaikaisen yhteistyöalueen Baden-Württembergin maapäiväpresidentti Muhterem Aras sai seurueineen tutustua Pudasjärveen. Keskiviikkoisella vierailulla pääpaino oli puurakentamisessa ja koulutuksessa.

– Vaikutelma on todella positiivinen. Täällä on oikein hyvä tunnelma, Aras ihasteli Hirsikampuksella.

Hirsikampuksella maapäiväpresidentti kiinnitti erityisesti huomiota lapsiin ja heidän toimintaansa avoimessa koulutilassa.

– Oppilaat näyttävät osaavan käyttää vapauttaan oikealla tavalla, hän katseli ympärilleen ja oli vaikuttunut oppilaiden käyttäytymisestä.

Hän uskoi, että vapaus motivoi oppimaan ja edistää tasa-arvoa.

Rehtori Mikko Lumme esitteli koulua ja kertoi opetuksen periaatteista. Saksalaiset olivat kiinnostuneita muun muassa uuden teknologia hyödyntämisestä opetuksessa ja keskustelu kävikin vilkkaana, kun pohdittiin älypuhelinten ja tablettien käyttöä koulussa.

Itse koulurakennusta maapäiväpresidentti piti käytännöllisenä ja erittäin siistinä.

– Täällä on erittäin puhdasta ja hyvin hoidettua. Lounas oli erinomainen, Aras kiitti keittiön väkeä poronkäristyksestä ja iloitsi myös siitä, että näki Pudasjärvellä ensimmäistä kertaa myös elävän poron.

Maapäiväpresidentin mielestä on tärkeää, että suomalaiset osaavat arvostaa korkeaa tasoaan monissa asioissa.

– Ilmaisesta koulutuksesta ja kouluruuasta pitää osata nauttia!

Hänen mukaansa suomalainen koulu eroaa saksalaisesta esimerkiksi opetuksen tyyleissä ja moniammatillisuudessa.

– Suomalaisten menestys PISA-testeissä ei ole tullut ansaitsematta. Palaamme täältä Saksaan mukanamme paljon uusia ideoita.

Ilmaisesta koulutuksesta ja kouluruuasta pitää osata nauttia!

Puurakentaminen nousi myös keskusteluissa vahvasti esille. Delegaatio vieraili lisäksi Kontiotuotteen tehtaalla ja kirkon alueella.

Voisiko Saksaan rakentaa samantyylisiä puukouluja?

– On tosiasia, että puurakentamisella on paljon myönteisiä puolia. Koulun pitäisi olla viihtyisä ja kotoisa paikka, jonne on mukava tulla. Niin kuin täällä onkin. Katsotaan, voisiko tällaisia nousta myös Saksaan, Aras myhäili.

Presidentin mukaan ihmiset elävät suurien haasteiden edessä. Elämäntapa on stressaavaa ja ympäristön vaikutukset siihen ovat suuria. Tällaisessa maailmassa luonnonmukaisuuden ja puunkäytön lisääminen saisivat myönteisiä vaikutuksia aikaan.

– Olemme oikealla tiellä. Tarvitsemme luovuutta ja rohkeutta.

Vierailua emännöineen ylijohtaja Terttu Savolaisen mukaan Saksassa ollaan kovasti kiinnostuneita terveyden edistämisestä ja koulutuksesta.

– Nyt olemme todella käynnistämässä yhteistyötä puurakentamisen edistämiseksi. Saksassa on todella paljon kiinnostusta asiaa kohtaan, Savolainen painottaa.

Saksassa on paljon kehitettävää puurakentamisessa ja sen edistämisessä muun muassa erilaisten säännösten takia.

Savolaisen mukaan puun puolesta puhuu moni asia, kuten terveellisyys ja turvallisuus. Oulun yliopistolla ja VTT:llä esitellään myös uusia innovaatioita, joissa nähdään potentiaalisia yhteistyömahdollisuuksia muun muassa puurakentamisen alalla.

Vieraat tutustuivat myös Suomen koulutusjärjestelmään ja keskeisinä teemoina olivat yleissivistävä- ja ammatillinen koulutus, sekä ammattikorkeakoulu- ja yliopistokoulutus. Oulun yliopistolla, Kajaanin ja Oulun ammattikorkeakoululla sekä Oulun seudun ammattiopistolla on useita yhteistyöpartnereita Baden-Württembergin osavaltion alueella.

Savolainen totesi, että saksan kielen ja kulttuurin osaamisen aktivointi on tärkeää, koska Saksa on Suomen suurin kauppakumppani. Käytännön tasolla tämä toteutuu esimerkiksi opiskelija- ja työharjoittelun sekä koululaisvaihtojen muodossa eri ikävaiheissa.

Pohjois-Suomen ja Baden-Württembergin yhteistyö on ainutlaatuisen tiivistä ja se jatkuu, vaikka alueiden päättäjät vaihtuisivat. Vuoden maapäiväpresidenttinä ollut Aras jatkoi näin ollen jo yli 27 vuotta kestänyttä alueiden välistä yhteistyötä.

Asukasluvultaan 11 miljoonan asukkaan Baden-Württembergin osavaltio on valittu EU:n innovatiivisimmaksi alueeksi jo useampana vuotena peräkkäin.