Vinkit videolla: Jo muutama helppo liike päi­väs­sä auttaa ja näkyy ar­jes­sa, katso videot – Syk­syl­lä käyn­nis­ty­vä Voimaa van­huu­teen -hanke tuo lii­kun­nan ikä­ih­mis­ten arkeen ja ko­tei­hin

NÄIHIN AIKOIHIN: Näihin ai­koi­hin 13: Tulva vei tuo­ma­ri­ko­pin, nätti karhu ilah­dut­ti pi­ha­pii­ris­sä – mutta mitä tehdään pi­le­tos­suil­la?

Mainos: Läheltä näkee kauas. Tutustu Ii­jo­ki­seu­tu Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Henkilö on aina aikansa tuotos

Vaikka aika kuluu, on ihminen evoluution näkökulmasta kuitenkin lähes samassa pisteessä kuin se oli 300 vuotta sitten. Kaikki perustoiminnot ovat tallella; uhkaava tilanne käynnistää adrenaliinin tuotannon, pimeä metsä on valtava uhka, tuli rauhoittaa mielen ja karkoittaa pedot, kaikki hyvä kerätään mikä on kerättävissä.

Nykymaailma on kuitenkin perin erinlainen kuin se aika kun puisella talikolla heinät talikoitiin seipäisiin. Maanviljelys oli aikanaan erittäin työllistävä ammatti. Maata käännettiin, kylvettiin, niitettiin ja jatkojalostettiin käsin. Sitten tuli Zetor ja muut ”helvetinkoneet”, jotka tuottivat omistajille voittoja, mutta löivät työväenluokkaa kaksin käsin.

Nykypäivän työnmurroksessa käy täsmälleen samalla tavalla -pääoma ja omistajat pyrkivät keräämään maksimaalisen voiton. Vaikka monessa yrityksessä painotetaan ajatusta; työntekijä on tärkein - lähes aina se perustuu pelkästään siihen, kuinka paljon ihmismassa voi tuottaa rahaa hyvin pienelle piirille. Sosialistisia työnantajia on Suomessa perin harvassa, vaikka tiedän että heitä on.

Juuri nyt ja tänään alempi keskiluokka on saatu pidettyä tyytyväisenä velkakarusellilla. Hyvin moni asia ostetaan velaksi: talo, auto, mökki, moottorikelkka ym. ym. Tästä lainatusta pääomasta maksetaan korkoa, joka menee suoraan sen taskuun, jolla on mahdollisuus rahoittaa ihmisten unelmia. Sitten kun homma  sakkaa, vedetään velalliset kontilleen - samaan tapaan kuin kaikissa talous/velkakriiseissä (-90 luvun lama).

Ihmisten hierarkiassa on aina tasoja, ja se taso mihin tämän lukijat kuuluvat, on paljon alempana kuin haluaisit uskoa. Me pyöritämme tätä maailmaa, joku muu ostaa velattomasti huvipurret ja AMG Mersut. Meidän osa on tuottaa, ja toivoisin todella, että me osaamme haluta siitä panoksesta oman kohtuullisen osamme!

Tiedosta asemasi ja toimi yhteistyössä kaltaisiesi kanssa!

Ystävällisin terveisin

Antti Tihinen