Remontti: Puik­ka­rin allas avautuu vasta syk­syl­lä – re­mont­ti pit­kit­tyi ve­si­liu­ku­mäen läh­tö­ta­son ra­ken­tei­den ole­tet­tua huo­nom­man kunnon vuoksi

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni
Tilaajille

Heikot tiet, liian vä­häi­set rahat – au­toi­li­joi­den lisäksi kul­je­tus­alan yri­tyk­set poh­ti­vat onko syytä lähteä maan­teil­le autoaan rik­ko­maan.

Pudasjärvi

Suomessa on kaikkiaan 50 750 kilometriä päällystettyjä maanteitä. Lisäksi on sorateitä, jotka kestävät päällystettyä tietä heikommin liikennekuormitusta. Rankat sateet, kuivat kesät ja routa vaurioittavat sorateitä. Vaikka sorateitä kunnostetaan, joudutaan silti asettamaan painorajoituksia teille.

Väyläviraston arvion mukaan mukaan Suomen teitä pitäisi päällystää vuosittain 4 000 kilometriä, jotta väylänpidon korjausvelka ei kasvaisi. Päällystettä saadaan kuitenkin vuosittain yleensä vain runsalle kahdelletuhannelle kilometrille ja viime vuosina kilometrit ovat tästäkin vähentyneet. Kuluvana vuonna päällystettä levitetään noin 1 500 - 1 800 kilometrille.

Päällystekilometrejä leikkaavat ensisijaisesti nousseet kustannukset. Päällystämiseen käytetyn bitumin hinta hyppäsi ylöspäin ja myös polttoaineiden ja energian raaka-aineiden hinta kallistui.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.