Vapepa: Moot­to­ri­kelk­kai­li­joi­den et­sin­tä­par­tio har­joit­te­li Tai­val­kos­kel­la – näin syntyi Suomen vien­ti­tuot­teek­si­kin mai­nos­tet­tu am­bu­lans­si­vau­nu maas­to-olo­suh­tei­siin

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Har­jan­nos­ta­jai­sis­sa kii­tos­ten aika – Kipinän koulun laa­jen­nus­työt jopa ai­ka­tau­lua edellä

Maanantaina vietettiin Kipinän koulun laajennuksen harjannostajaistilaisuutta. Juhlaväki tutustui uusiin tiloihin ja ihasteli koulun vanhimman, vuonna 1930 rakennetun osan hirsiseinää, joka jää näkyville uuteen ruokasaliin. Rakennushanke alkoi Kipinässä heinäkuun puolivälissä ja jatkuu ensi kesään saakka. Urakoitsija Rakennusliike Asuntoinsinöörit oy:n toimitusjohtaja Juha Timonen esitteli kaupungin sivistystoimen vs. talous- ja hallintopäällikkö Pasi Kemppaiselle teknistä tilaa, jossa on etenkin maalämpöön liittyviä järjestelmiä. Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Vesa Riekki ja kaupunginjohtaja Tomi Timonen tutustuivat Kipinän uusiin koulu- ja päivähoitotiloihin. Etualalla päiväkotipäädyn seiniin tulevaa hirsipaneelia. Harjannostajaisten kunniaksi Niemitalon Juustolassa nautittiin hernekeittoateria, kuultiin puheita  ja kiitettiin hankkeessa mukana olevia hyvästä yhteistyöstä. Rakennusliike Asuntoinsinöörien kirvesmiehet Mika Lehtola (oik.) ja Tero Hemmilä olivat sitä mieltä, että harjannostajaistilaisuudella on paikkansa. Koulun laajennusosan pinta-ala on noin 330 m² ja päivähoidon tilan laajennusosan pinta-ala on noin 60 m². Laajennustöiden lisäksi koululla tehdään monia muita kunnostustöitä ja vaihdetaan muun muassa lämmitysjärjestelmä maalämpöön.
Maanantaina vietettiin Kipinän koulun laajennuksen harjannostajaistilaisuutta. Juhlaväki tutustui uusiin tiloihin ja ihasteli koulun vanhimman, vuonna 1930 rakennetun osan hirsiseinää, joka jää näkyville uuteen ruokasaliin. Rakennushanke alkoi Kipinässä heinäkuun puolivälissä ja jatkuu ensi kesään saakka.
Maanantaina vietettiin Kipinän koulun laajennuksen harjannostajaistilaisuutta. Juhlaväki tutustui uusiin tiloihin ja ihasteli koulun vanhimman, vuonna 1930 rakennetun osan hirsiseinää, joka jää näkyville uuteen ruokasaliin. Rakennushanke alkoi Kipinässä heinäkuun puolivälissä ja jatkuu ensi kesään saakka.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

– Lapsilla ei ollut kiire minnekään. He olivat innoissaan, kiertelivät rakennuksella ja kyselivät kovasti, kertoo kirvesmies Tero Hemmilä Kipinän koululaisten tunnelmista heidän tutustuessaan koulun uuteen laajennusosaan.

Hemmilän mukaan parhaan kommentin lohkaisi eräs kuudesluokkalainen, joka oli kertonut haluavansa jäädä luokalle, että saisi ensi vuonnakin olla Kipinän koulussa ja pääsisi opiskelemaan uusissa tiloissa.

Maanantaina koulun rakennustyömaahan tutustui myös joukko kutsuvieraita, kun siellä vietettiin harjannostajaisia. Ulkona tuiskun tuivertaessa sisällä oli lämmintä ja siistiä.

Vieraiden katse kohdistui etenkin Kontion painumattomasta hirrestä kasattuihin seiniin ja avaraan tilaan.

– Hienolta näyttää, tuumivat kaupunginjohtaja Tomi Timonen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anni-Inkeri Törmänen noin 1,6 miljoonan euron hankkeen edistymisestä.

Suurimman vaikutuksen vieraisiin teki uuden ja vanhan puolen yhdistävä ruokasali-monitoimitila, jota vuonna 1930 rakennetun koulun vanhimman osan jykevä hirsiseinä komistaa ja josta lasiset ikkunat näyttävät näkymän sisäpihalle ja Syväojantien suuntaan.

Urakasta vastaavan Rakennusliike Asuntoinsinöörit oy:n toimitusjohtaja Juha Timonen kertoi rakennuksen edenneen hyvää vauhtia, jopa edellä aikatauluaan. Sekä koulun laajennusosa että vanhimman rakennuksen toiseen päähän rakennettavat päivähoidon tilat valmistuvat kesällä niin, että ne ovat valmiina käyttöön elokuussa syyslukukauden alkuun mennessä.

– Ainahan tällaisissa hankkeissa jotain vastoinkäymisiä tulee, mutta mitään ylitsepääsemätöntä ei ole ollut. Syksyn kostea sää hieman koetteli, Timonen summaa ja kertoo viimeisimmän haasteellisen tehtävän olleen ilmanvaihtokoneiden asennuksen yläkerrassa sijaitsevaan konehuoneeseen.

– Nyt rakennuksella on takki päällä, lakki päässä ja kengät jalassa eli oikea varustus talveen, Timonen totesi rossipohjaisista uudisrakennuksista. Viime viikolla työmaalla valmistui lattioiden levytys, ja nyt edessä on lisää sisätöitä, kuten väliseinien rakentamista, levytystä ja laatoitusta.

Kirvesmiesten Tero Hemmilän ja Mika Lehtolan mukaan Kipinässä on ollut mukava olla töissä.

– On mukava rakentaa puurakennusta. Siinä saa tehdä käsityötä, miehet miettivät ja toteavat, että hirsirakennustyömaalla on miellyttävä työskennellä myös siksi, koska siellä ei juuri pölise.

Koulutyömaa on työllistänyt paljon paikallisia rakennusalan ammattilaisia. Hemmilän mukaan rakennustyömaalle on perehdytetty yhteensä 49 työntekijää. Normaalisti siellä on noin kymmenen työntekijää päivittäin töissä.

Juha Timosen mukaan harjannostajaistilaisuus muistuttaa tehdystä työstä ja kaikkien työntekijöiden tärkeästä roolista.

– Kiitos kaikille hankkeessa mukana oleville hyvästä yhteistyöstä. Työ jatkuu.

Kaupunginjohtaja Tomi Timonen muisteli, kuinka nelisen vuotta sitten alettiin pohtia, miten Kipinän koulun tila-asiaa voitaisiin ratkoa.

– Laajennushanke laitettiin nopeasti vireille, ja tilatyöryhmä päätyi itsestäänselvästi hirteen, Timonen toteaa hymy suupielessään.

Kaupunginjohtajan mielestä vanha ja uusi hirsi yhdistyvät Kipinän koululla hienolla tavalla. Hänen mukaansa kahden kaupungin välillä olevaa Kipinän aluetta on syytä kehittää ja alueen rakennusmahdollisuuksia lisätä.

– Alueelle olisi tulijoita enemmän kuin tonttivarantoa on tarjota. Kaupunki on katsellut tonttien ostomahdollisuuksiakin, mutta vielä ei ole tullut sopivia vastaan.

Kaupunginjohtajan mukaan asiaa mietitään lähitulevaisuudessa.

– Saa nähdä, osoittautuuko laajennus riittämättömäksi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anni-Inkeri Törmänen lainasi puheessaan Kipinän koulun toiminta-ajatusta ”minkä ilotta oppii, sen surutta unohtaa” todetessaan, että harjannostajaisissa vietetään iloista juhlaa ja todistetaan historiallista tilaisuutta.

Kyläkoulun laajentaminen on harvinaista koko maan mittakaavassa. Törmäsen mukaan koulu on kuntalaisten parasta lähipalvelua ja Kipinän hankkeessa verovarat menevät juuri oikeaan paikkaan:

– Lapsissa ja nuorissa on Pudasjärven tulevaisuus.

Suurimman vaikutuksen vieraisiin teki uuden ja vanhan puolen yhdistävä ruokasali-monitoimitila.