Urheilu: Pu­das­jär­vel­tä ko­toi­sin oleva Henna Van­ha­nen työs­ken­te­lee yöt OYSin päi­vys­tyk­ses­sä ja nukkuu päivät – Neljän lapsen äiti on yli­voi­mai­ses­ti Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan

Tapahtumat: Van­hus­ten­vii­kol­la iästä tehdään numero – Pu­das­jär­vel­lä on tar­jol­la mo­ni­puo­li­ses­ti oh­jel­maa ja toi­min­taa

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Eu­ro­pean Days 2017 val­mis­te­lu etenee – joh­ta­jat vie­rai­le­vat Pu­das­jär­vel­lä

Ylijohtajat Aaltonen, Savolainen, Luukanen, Karhunen ja Ainasoja keväällä Hollannissa, jossa päätettiin, että Euroopan maiden valtion aluehallintojen johdon vuosikokous pidetään Oulussa kesäkuussa 2017.
Ylijohtajat Aaltonen, Savolainen, Luukanen, Karhunen ja Ainasoja keväällä Hollannissa, jossa päätettiin, että Euroopan maiden valtion aluehallintojen johdon vuosikokous pidetään Oulussa kesäkuussa 2017.
Kuva: AVI

Euroopan valtion aluehallinnon johtajien järjestön EASTR vuosikokous European Days järjestetään Oulussa kesäkuussa 2017. Tapahtuma on samalla osa Suomi 100 -juhlavuotta.

Tuleva kokous järjestetään Oulun kaupungintalossa ja puoliso-ohjelmassa on tutustuminen Pudasjärvellä Poro-Panuman tilaan ja Hirsikampukseen.

Järjestön toimitusjohtaja Pierre-Etienne Bicsh tutustuu kokousjärjestelyihin tulevalla viikolla, tiistaina ja keskiviikkona 28.–29. kesäkuuta Oulussa ja Pudasjärvellä.

Pudasjärven osuus käynnistyy keskiviikkona Poro-Panuman tilalla ja jatkuu tutustumisella Hirsikampukseen.

Järjestön puheenjohtajana toimii kaudella 2016-2017 Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen.

Oulun kokouksen teemana tulee olemaan sisäinen turvallisuus. Oulun kokouksen järjestelyistä vastaavat Suomen kuusi aluehallintovirastoa ja valtiovarainministeriö.

Savolaisen mukaan Oulun kokouksessa pohditaan, miten valtionhallinnon alueelliset toimijat voivat edistää kukin omassa maassaan turvallisuutta ja suojella kansalaisiaan ja vahvistaa eurooppalaisia arvoja, kuten ihmisarvo, tasa-arvo ja kansalaisten hyvinvointi. Savolainen kutsui eurooppalaiset kollegansa Ouluun keskustelemaan kuinka eri maiden yhteistyötä voidaan lisätä ja jakaa hyviä käytänteitä ja näin löytää luovia ratkaisuja erilaisissa turvallisuushaasteissa.

Suomi on ollut eurooppalaisten valtioiden aluehallintojen järjestön (European Association of State Territorial Representatives - EASTR) jäsen 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Jokainen jäsenmaa järjestää vuorollaan vuotuisen European Days -kokouksen. Suomessa European Days -kokous on pidetty edellisen kerran vuonna 1997, myös Oulussa.

Kokouksen osallistujat ovat valtion aluehallinnon ylintä johtoa yli 20 Europan maasta. Kokoukseen saapuu arviolta sata henkilöä jäsenmaiden alue- ja keskushallinnosta.

Tällä hetkellä järjestössä on yli 20 jäsenmaata. Järjestön hallituksessa istuu valtion aluehallinnon ylintä johtoa, Ruotsista ja Norjasta maaherroja, Ranskasta prefektejä, Saksasta Regierungs Präsidenttejä ja Suomesta aluehallintovirastojen ylijohtajia. Järjestö toimii eurooppalaisten valtion aluehallintojen yhteistyöfoorumina.

Järjestön päätapahtuma European Days kokous kerran vuodessa. Tällöin kokoontuu yli 100 jäsenmaiden aluehallinnon ja niitä ohjaavien ministeriöiden johtajaa yhteen yhteisen teeman äärelle.