Lomautukset: Opet­ta­jien lo­mau­tuk­set siir­ty­ne­vät syksyyn – OAJ:n valitus hal­lin­to-oi­keu­den kä­sit­te­lys­sä

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Erä-leh­ti ja HS: Met­sä­hal­li­tus lak­kaut­ta­mas­sa jopa kol­man­nek­sen ret­kei­li­jöi­den tau­ko­pai­kois­ta, syynä hal­li­tuk­sen säästöt

Metsähallitus suunnittelee lakkauttavansa ison osan retkeilyreittien taukopaikoista, kertoo HS:
Metsähallitus suunnittelee lakkauttavansa ison osan retkeilyreittien taukopaikoista, kertoo HS:
Kuva: Teija Soini

Hallituksen säästöt ovat osumassa isosti Metsähallituksen Luontopalveluiden ylläpitämiin retkeilijöiden taukopaikkoihin, uutisoi Helsingin Sanomat. Alunperin asiasta kertoi Erä-lehti. Taukopaikoista ollaan lakkauttamassa mahdollisesti jopa kolmannes.

Yksi kolmasosa taukopaikoista tarkoittaa vähintään neljääsataa keittokatosta, tulipaikkaa, telttailualuetta tai käymälää.

Erä-lehden saamien tietojen mukaan asia käy ilmi työntekijöille lähetetyssä muutosneuvotteluiden asiakirjassa.

Kaavailujen mukaan rakenteita aletaan purkaa tai poistaa käytöstä käyttäjämääriin eli kysyntään perustuen. Käytännössä se tarkoittaa, että suurien matkailukeskusten, kuten vaikkapa Saariselän läheltä ei lähde yhtään taukopaikkaa, todetaan Erä-lehden artikkelissa.

Luontopalvelut ylläpitää retkeilyreittien äärellä noin 1 600:aa taukopaikkaa, kuten laavuja ja keittokatoksia. Jos taukopaikoiksi lasketaan vain kohteet, joissa ei ole majoitusrakennusta, mutta jotka sisältävät tulipaikan, puuvajan tai käymälän, vähennykset tehdään ryhmästä, jonka koko on 1218 kappaletta. Autiotuvat ja kammit lisäävät lukeman lähes 1600 kappaleeseen, laskee Erä-lehti. Asiakirjan mukaan myös luontokeskusverkoston tulevaisuutta aiotaan selvittää ensi vuoden aikana.

Metsähallituksen Luontopalveluiden luontopalvelujohtaja Henrik Jansson korostaa HS:ssa, että kyseessä on yksi vaihtoehto, eikä päätöksiä ole vielä tehty. Hänen mukaansa kyse on huollon vähentämisestä, eikä kaikissa tapauksissa välttämättä täydestä lakkauttamisesta.

Metsähallituksella on käynnissä muutosneuvottelut, joissa vähennystarpeeksi on ilmoitettu 55 henkilötyövuotta vakinaisen henkilöstön osalta.

Toimien taustalla ovat hallitusten säästöt. Hallitus kaavailee käyttävänsä luonnonsuojeluun noin kolmanneksen vähemmän rahaa edelliseen hallitukseen verrattuna.

Edit. Korjattu uutisen alkuperäiseksi lähteeksi Erä-lehti ja tarkennettu sen mukaisesti tekstiä 22.11.2023 klo 21.40.