Entinen kun­nan­joh­ta­ja Paavo Pik­ku­aho muis­te­lee: Poh­jan­täh­ti ra­ken­net­tiin ke­hit­tä­mis­kes­kuk­sek­si

Pohjantähden auditoriossa pidetään erilaisia tilaisuuksia ja esitetään muun muassa elokuvia. Kevään aikana rakennuksen tulevaisuus on noussut esille.
Pohjantähden auditoriossa pidetään erilaisia tilaisuuksia ja esitetään muun muassa elokuvia. Kevään aikana rakennuksen tulevaisuus on noussut esille.
Kuva: Maiju Teeriaho

Kevään aikana on käyty keskustelua siitä, pitäisikö kaupungin myydä kulttuurikeskus Pohjantähti.

Pudasjärven entinen kunnanjohtaja Paavo Pikkuaho muistelee Pohjantähden historiaa ja painottaa, ettei sitä alun perin rakennettu kulttuurikeskukseksi.

– Se rakennettiin kehittämiskeskukseksi. Tavoitteena oli saada sinne yrittäjiä toimimaan silloisen nousevan IT-buumin imussa. Alussa kaikki toimistotilat olivatkin täynnä ja talo toimi suunnannäyttäjänä monessa asiassa.

Myös Pohjantähden sijainti on ollut yksi syy rakennuksen käyttötarkoituksen pohtimiseen. Pikkuahon mukaan Pohjantähti suunniteltiin aikanaan Pudasjärven kehityksen veturiksi ja rakennettiin tarkoituksella Oulu - Kuusamontien varteen, jotta se näkyy ohikulkijoille ja toimii porttina myös teollisuusalueelle.

– Pohjantähti oli oikea yrityselämän tähtihanke. Ajattelimme silloin, että repäistään oikein kunnolla ja rakennetaan vähän parempi paikka, Pikkuaho naurahtaa.

Rakennukseen tehtiin muun muassa auditorio, joka toimii edelleen säännöllisesti erilaisten tapahtumien järjestämispaikkana. Myös nimi Pohjantähti kuvastaa kehityksen suunnannäyttäjää.

Pikkuaho muistelee, että rakentamiseen saatiin rahoitusta muun muassa ministeriöstä. Entinen kunnanjohtaja ei lähde arvioimaan, mikä olisi rakennukselle paras tulevaisuuden suunta.

– Voisiko se olla paluuta alkuperäiseen toiminta-ajatukseen? hän heittää kuitenkin.