VAALIKONE: Vastaa Ii­jo­ki­seu­dun vaa­li­ko­neen ky­sy­myk­siin ja katso kuka voisi olla eh­dok­kaa­si

HYVINVOINTIALUE: Täl­lai­siin hal­lin­to­him­me­lei­hin alue­vaa­leis­sa annettu ääni johtaa – "Neu­vot­te­lu­kun­nil­la olisi alueil­le pa­rem­mat tun­to­sar­vet, kun niissä olisi maal­lik­koe­dus­ta­jia­kin"

En­nak­ko­ää­nes­tys päättyi hyvässä vauh­dis­sa – seu­raa­vat äänet an­ne­taan vaa­li­päi­vä­nä

Kuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina, jolloin pitää äänestää oman alueen äänestyspaikalla. Paikka on kerrottu kotiin postitetussa tiedotteessa.
Kuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina, jolloin pitää äänestää oman alueen äänestyspaikalla. Paikka on kerrottu kotiin postitetussa tiedotteessa.
Kuva: Toivo Kiminki

Pudasjärven kuntavaaliehdokkaat saivat tiistai-iltaan mennessä 1779 ennakkoääntä. Näin ollen äänestysprosentti oli eilen päivällä kohonnut 27,2 prosenttiin.

Luku ei välttämättä ole aivan tarkka, sillä suoraan vaalijärjestelmään tieto ennakkoon äänestäneestä välittyy vain niistä äänestyspaikoista, joista on yhteys sähköiseen vaalijärjestelmään.

Ilman sitä ovat enimmäkseen kiertäviä äänestyspaikkoja. Niistä tiedot äänestäneistä ilmoitetaan äänestäjän kotikuntaan postissa lähetettävällä kirjeellä. Sen saapuminen keskusvaalilautakuntaan vie kuitenkin vain päivän-kaksi.

Saapuneiden ennakkoäänien laskenta alkaa äänestyspäivänä, ensi sunnuntaina, varsinaisen äänestyksen vielä jatkuessa. Ennakkoäänten perusteella laskettu vaalitulos tulee pian vaalihuoneistojen sulkeuduttua.

Pudasjärven nykyiset viisi äänestyspaikkaa ovat toistaiseksi niin isoja, että äänet voidaan laskea paikalla vaalisalaisuuden vaarantumatta.

Vaali-illan ääntenlasku kestää Pudasjärvellä pisimpään suurimmalla, Kurenalan äänestysalueella. Tulos valmistuu keskusvaalilautakunnan sihteerin Pekka Timonen-Nissin arvion mukaan illalla kymmenen-puoli yhdentoista aikoihin.

Keskusvaalilautakunta vahvistaa vaalin tuloksen viikon kuluttua keskiviikkona. Mahdollisesti tasan menneen äänestystuloksen takia voidaan valtuustopaikan saaja joutua ratkaisemaan arpomalla. Se tapahtuu myös keskusvaalilautakunnan kokouksessa.

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja on Janne Moilanen, varapuheenjohtaja Eija Kantoniemi. Jäseniksi on valittu Elsa Piri, Sari Ojala ja Jukka Särkelä. Lautakunnan kokoonpano on muuttunut tuntuvasti, kun valtuustokauden alussa valituista jäsenistä kolme olisi näissä vaaliessa ollut eri syistä esteellinen.

Tulos valmistuu sunnuntai-iltana kymmenen-puoli yhdentoista aikoihin.