Joko luit: Pu­das­jär­ven Ryh­mä­ko­ti Kort­tees­sa alkoi uusi ak­tii­vi­sem­pi arki – tältä näyttää vas­ta­val­mis­tu­nees­sa ko­dis­sa, joka on asuk­kai­den mie­les­tä unel­mien täyt­ty­mys

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Kolumni

Emme ole hir­viöi­tä

-
Kuva: Susanna Eksymä
Toimittajalta

Venäjää johtava Vladimir Putin lähetti sotajoukkonsa tunkeutumaan uusille alueille Ukrainaan. Sota on nyt todellisuutta. Ihmisiä kuolee, ja paljon muuta tuhoutuu.

Länsimaat ovat vastanneet Venäjän hyökkäyssotaan voimakkailla pakotteilla. Niiden vaikutukset osuvat erityisesti Venäjään, mutta sodan varjo lankeaa myös muualle. Kaikki Venäjälle suuntautuva toiminta käy nyt mahdottomaksi tai vähintäänkin hankalaksi – jos ei muuten, niin moraalisesti.

Vaikutukset ylettyvät Pudasjärvellekin, missä toimiva Kontiotuote ilmoitti keskeyttävänsä viennin Venäjälle. Kyseessä ei ole suuri isku yhtiön toiminnalle, mutta se on esimerkkinä siitä, kuinka varsinaisia sotatoimia laajempi kriisi näkyy pienemmässä ja suuremmassa mittakaavassa kaikkialla.

Yllättäviinkin vaikutuksiin on syytä valmistautua.

Ja tämä lienee vasta alkua, ellei jälleen jotain odottamatonta tapahdu. Kohtaamme sodan vaikutukset, vaikka laukausten ääni ei korviimme kantautuisikaan.

Vaikka näin tapahtuu, on tärkeää muistaa, kuka on syyllinen ja kuka ei.

Syyllinen on Vladimir Putin ja hänen kaikkea muuta kuin demokraattinen hallintonsa. Venäjän kansalaiset ovat tutustuneet Putinin hallinnon toimintatapoihin jo pitkään. Poliittista oppositiota ei ole pelkästään vaimennettu, sitä on myös vangittu ja murhattu. Muuta kuin hallintoa tukevaa viestiä on hankala maassa välittää.

Tavallinen venäläinen ei ole syyllinen hyökkäykseen. Sitä ei ole etenkään Suomessa asuva venäläinen.

Silti jo sodan ensimmäisinä päivinä sosiaalisessa mediassa ryhdyttiin lietsomaan venäläisvastaisuutta menneeltä vuosisadalta tutuin ilmaisuin.

Ukrainan kansalaiset eivät ole vastuussa siitä, että he saavat pommeja niskaansa, mutta varsinkaan Suomeen asettuneet venäläiset eivät ole syyllisiä siihen, että pommeja on ilmassa.

Kaikki tuki Ukrainalle ja ukrainalaisille on nyt tarpeen, mutta väärin suunnatulle vihalle ei tule antaa tilaa. Vaikka joku muu olisi hirviö, meidän itsemme ei pidä sellaiseksi muuttua.

Tähän meitä velvoittaa jo ihmisyys. Jos se ei jollekin riitä syyksi, niin ainakaan meidän ei pidä tulkita Putinin propagandassa milloin mihinkin aseteltua venäläisvihaa käytösoppaaksi.