Ei-sana on hylätty kau­pun­gin ke­hit­tä­mi­ses­sä – ky­lä­neu­vos­tos­sa mie­tit­tiin uusia ideoita

Paukkerissa oli paikalla viiden kyläyhdistyksen edustajia kaupungin väen lisäksi.
Paukkerissa oli paikalla viiden kyläyhdistyksen edustajia kaupungin väen lisäksi.
Kuva: Toivo Kiminki

Pudasjärven kaupunginjohtaja Tomi Timonen painottaa, että kaupungin kehittämisessä ei-sana on hylätty. Kaikki kehittäjien korviin kantautuvat ideat ja ajatukset tutkitaan nyt yhdessä.

Timonen kertoi kaupungin ajankohtaisista asioista Paukkerinharjun kylätalolla kyläneuvoston kokouksessa.

– Toimintatukihakemuksia tuli niin, että rahaa piti löytää lisää. Se ei ole ongelma, euroja löytyy, kun kylillä vain aktiivisuutta ilmenee. Sama kehittämisinto näkyy Leader-anomuksissa, niitä on täältä tehty paljon, hän kiitteli.

Timonen muistutti kaupungin hankkeiden perään kyselleitä siitä, että niiden rahoitus tulee suurimmalta osalta muualta kuin Pudasjärveltä. Muutama uusi hankekin on taas saatu etenemään ja Arjen turvaa -hanke on saamassa jatkoa.

Ritva Kinnulan mukaan tuon Maaseudun arjen palvelut -hankkeen verkostokoordinaattorin toimipaikaksi tulee Pudasjärvi. Vuoden 2018 loppuun kestävä hanke on palveluiden kehittämiseen keskittyvä. Erityisesti kylien turvallisuusasiat nousevat siinä esille.

Maaseudun arjen palvelut -hankkeen verkostokoordinaattorin toimipaikaksi tulee Pudasjärvi

Viimeisimpään kyläneuvoston kokoukseen osallistui kaupungin väen lisäksi edustajia viidestä kylästä.

Neuvoston kokouksessa valittiin kyläneuvostosta henkilö Iijoen Otva-hankkeen työryhmään. Tehtävään suostui Sointu Veivo, hänen varalleen Kari Pitkänen Sarakylästä.

Muutama uusi ajatus kylien puheenvuoroista herätti keskustelua. Kurenalan Kerttu Simu esitti, torin kehumisen ohessa, idean saada Pudasjärvelle oppaita, jotka voisivat vaikkapa linja-autokierroksella kertoa pitäjästä.

Ritva Kinnula yllytti myös kyliä opastusten järjestämiseen. Hänestä ajatus kannattaa tuotteistaa ja hakea kehittämiseen kaupungin kehittämistukea.

Korpisen Liisa Törmänen kertoi kylätyöntekijöistä saatujen kokemusten jälkeen kyläyhdistyksen tehneen Oulunkaarelle anomuksen kotipalveluiden tuottamisesta kylällä.

– Olemme huomanneet tarvetta monenlaisille töille. Mökkiläisille on tarjottu palvelua, jossa kylpypalju lämmitetään valmiiksi tulijoiden sinne pulahtaa.

Kiinnostusta herätti Panumajärvi ry:n Teema-hankkeen avustuksella hankkima kortteenniittokone. Sarakylän Esko Piipponen pääsi kehaisemaan Kouvanjärvelle jo parisen vuotta sitten asukkaiden ja mökkiläisten itse rahoittaman samanlaisen laitteen toimivuutta ja hyödyllisyyttä.

Myös tieasiat nousivat kyläneuvostossa esille. Päinvastaisista epäilyistä ja kerrotuista havainnoista huolimatta kaupunginjohtaja Timonen pitää Pudasjärven sivuteitä keskimääräistä paremmassa kunnossa.